Turizm haftası etkinlikleri Sabancı Kültür sitesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Gazi Anadolu Lisesinin ortak organizasyonu coşkulu bir şekilde kutlandı. 


İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, İl Milli Eğitim Müdür vekili  Hayati Aydın, Sakül Derneği Başkanı İbrahim Altınoğlu, Gazi Lisesi Müdürü Zeki Koyun, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, Şube Müdürü Hülya Özer, İl Kültür Turizm Müdürlüğü Basın Sorumlusu Necla Taşkın, Akın Doğan Ticaret Odası Meclis Üyesi öğretmen ve öğrenciler Turizm temsilcileri katıldı. 

 AYDIN: "KOCEAELİ’DE TARİHİN BEKÇİLERİ GENÇLERDİR”

Aydın yaptığı konuşmada “Turizm bir ülkenin Milli değeridir, ülkelerin refah ve saadeti bilim teknoloji ve sanayisi, dumansız baca olarak nitelendirdiğimiz Turizm ile orantılıdır. Tarih öncesi ve sonrası güzel Anadolu’muz birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı Tarihi Kültürel sosyal yönden oldukça zengin ve güzel bir ülkede yaşıyoruz.” deyip gençlerden ilimize gelen turistlere iyi davranıp yol göstermelerini, tarihe sahip çıkmalarını istedi.


ZANBURKAN: “KOCAELİ TURİZME HAZIR”
Zanburkan “Turizm, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla, yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları başaran bir nitelik kazanmıştır. Bu nitelik dünyada turizme yönelik ulusal ilgiyi artırmış; turizmden beklentileri olan ülkeleri bu endüstrinin geliştirilmesine yöneltmiştir. Dövizin turizm yoluyla elde edilmesine yönelik faaliyetler, bu sektörün milli ekonomide önem kazanması sonucunu doğurmuştur. Turizmin özellikle gelişmekte olan ülkelerin ödemeler dengesine yaptığı olumlu katkı, ekonomik yönden turizmin yararlarını en önemli göstergesi olmuştur” dedi. 


Zanburkan şunları kaydetti:
Eşsiz doğal güzelliklere, zengin kültürel ve tarihi mirasa sahip ülkemiz deniz, kum, güneş geleneksel turizm yanında, alternatif turizm çeşitlerine imkan sunan turizm potansiyelleri ile dünyanın önemli çekim merkezlerindendir. Kocaeli İli, Karadeniz ve Marmara Denizi sahilleri üzerinde yer alarak geleneksel turizm, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahibi ve tarihi İpek yolu üzerindeki konumu ile kültür ve tarih turizmi, doğa, sağlık, termal, kış, ve spor turizmi yanında İstanbul , Ankara’ya yakınlığı ve Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan güzergah üzerinde olması sebebiyle günübirlik turizm potansiyeli ile turizm çeşitliliğin yaşanabildiği, ticaret, sanayi, bilim, kültür, turizm ve sanat açısından ülkemizde ender şehirlerden biridir.

 3 milyon 154 bin 955 turist geldi
Zanburkan, turizm verilerine göre Kocaeli’yi 2006-2014 yılları arasında 525 bin 312 yabancı, 2 milyon 629 bin 643 yerli toplam 3 milyon 154 bin 955 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirtip, şunları kaydetti:
“Kocaeli’de turizm sektöründe; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletmesi belgeli 5 yıldızlı 5,  4 yıldızlı  14,  3 yıldızlı  12, 2 yıldızlı  12, müstakil apart otel 2 pansiyon 2; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgeli 5 yıldızlı  4, 4 yıldızlı  4, 3 yıldızlı  2 , 1 Adet kamping olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletmesi ve Yatırım Belgeli ve Belediye Belgeli; 159 Tesis 6560 Oda ve 13 366 yatak kapasitesine mevcut. Ayrıca turizm belgeli A Grubu 90 Adet ve C Grubu 11 Adet olmak üzere 101 Adet Seyahat Acentası var. Turizm; barışın, sevginin, saygının güvencesi ve hazırlayıcısıdır” 

Programdan izlenimler:
Sabancı Kültür sitesindeki etkinlik Gazi Anadolu Lisesi öğrencilerinin koro ve oratoryo gösterisiyle renklendi. Ardından Halis Yıldız’ın Kocaeli resimlerinden oluşan 38 adet yağlı boya çalışmasının resim sergisinin açılışı yapıldı. Kocaeli eski ve yeni resimleri büyük beğeni gördü. Kafkas Halk Oyunları gösterileri ile son bulan törende Kocaeli’nin Turizm Değerleri konulu okullar arasında düzenlenen şiir, resim, kompozisyon  yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri törenle verildi.


Dereceye giren öğrenciler şöyle:
Resim yarışmasında birinci Atatürk Ortaokulu’ndan Özge Başak Çeken, ikinci  Atatürk Ortaokulu’ndan İrem Nur Akkan, üçüncü Cahit Külebi Ortaokulu Gülsena Şahin, şiir yarışmasında birinci Vali İhsan Dede İlkokulu’ndan Mehmet Akif Tüfekçioğlu, ikinci Mimar Sinan İlkokulu’ndan Bengü Gökçe Yılmaz, üçüncü Seymen Kolejinden Necmi Doğan, Kompozisyon yarışmasında birinci Körfez Atatürk Anadolu Fen Lisesi’nden Ayşenur Tunçtuğ, ikinci Özel Erkul Fen Lisesi’nden Hilal Dağtekin, Üçüncü Şehit Er Mücahit Okur Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hasret Topçu.