Kocaeli Dilovası'nda yol yapım projesinde çalışan işçilere, hiçbir tehlikeden bahsedilmeden kendileri ve çevre halkı için ölümcül olabilecek kazı yaptırılıyor.

Çalışmanın yürütüldüğü alan, yerel halkın 'İzocam Tepesi' olarak adlandırdığı 12 bin metrekareye yayılan, kanuna aykırı bir şekilde alana terk edilmiş tonlarca yalıtım malzemesi ile tehlikeli asbest içeren enkaz barındırıyor.

Söz konusu kaçak atık tepesi ve barındırdığı riskler 2019 yılında The Black Sea ve Medyascope tarafından ortaya çıkarılmıştı. Şimdi o alanda, zararlı maddelerin bertarafına yönelik hiçbir çalışma olmadan yol yapım çalışması sürdürülüyor.

Yaşanan hadiseler sonrası DEM Parti Dilovası İlçe Başkanı Sabri Uçar ile DEM Parti Dilovası Belediyesi meclis üyeleri kazı çalışmasının bulunduğu bölgede basın açıklmasında bulundu.

''30 YILDIR GÖZ YUMULAN KAÇAK ATIK''

DEM Parti Dilovası Belediyesi meclis üyesi ve grup eş özcüsü Eylem Güleser ''Basına yansıyan haberlere göre Kocaeli ilimizin Dilovası ilçesinde yeni başlayan bir yol çalışmasında bölgede 30 yıldır göz yumulan kaçak atık tepesinin kazıldığı belirtilmiştir. Söz konusu alanın endüstriyel atıklarla en az 30 yıldır yasa dışı bir şekilde kirletildiği yapılan laboratuvar testlerinde biriken atıkların bina izolasyonunda kullanılan cam yünü olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlardan alınan bilgiye göre söz konusu bölgede alınan numunelerin test edilmesiyle krosidolid ve amozit olmak üzere 3 tür aspet içeren aspet içeren elyaflı çimento tespit edilmiştir. 

''İZOCAM'A İŞARET ETMEKTEDİR''

The Black Sea adlı medya organının geçtiği habere göre yasadışı atık sahasının kaynağına ilişkin kanıtlar, Türkiye'nin ilk cam yünü yalıtım malzemeleri üreticisi ve 1965'te Dilovası'nda fabrika açan ilk şirketlerden biri olan Izocam'a işaret etmektedir. 

''HALKIN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ HİÇBİR ÖNLEM ALINMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR''

Gelinen aşamada söz konusu atık tepesinde yapılan yol çalışmasında atık tepesinin kazıldığı, atıkların içerisinde bulunduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanan asbestli maddelerin havaya karıştığı, bölgede çalışan işçilerin ve yaşayan halkın sağlığıyla ilgili hiçbir önlem alınmadığı görülmektedir.

''TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ''

Bu konuyla ilgili Dilovası Belediyesi meclis üyeleri olarak ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri olarak DEM Parti adına soru önergelerimizi vereceğiz ve bu konun takipçisi olacağız'' dedi.