Kocaeli Tabip Odası yaptığı yazılı açıklama ile VM Medical Park Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yapılan uygulamaları eleştirdi


KTO’sının yaptığı yazılı açıklamada:

Dünyada ve Ülkemizde Koronavirüs (COVIT 19) Pandemisine karşı verilen amansız mücadele günlerinde, Sağlık Bakanlığı’nın risk altında çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarının hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği yönündeki tüm açıklamalarının aksine; ilimizdeki bazı özel sağlık kuruluşlarında ciro ve karlılıklarının düştüğü gerekçesiyle hukuk dışı ve etik olmayan uygulamalar yapılmaktadır.

Bu bağlamda Kocaeli’nde de faaliyet gösteren zincir hastanelerden olan Medical Park Hastanesi’nde, sağlık çalışanlarına ve diğer tüm personele haksız ve hukuksuz uygulamalar yapıldığı şikayetleri bir süredir meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları tarafından odamıza iletilmektedir.

Yukarıda ismi geçen hastane idaresi tarafından yapılan uygulamaları özetlersek:

- Öncelikle tüm hemşire ve diğer personelin istisnasız kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmalarına rağmen, çalışanların çoğunluğu tam zamanlı olarak çalıştırılmaya devam edilmiştir. Personelin artan şikayetleri sonrasında ve bazı bölümlerin itirazı üzerine kısmi düzeltmeler yapılmıştır.



- Sözleşmesine göre aylık çalışma süresini tam olarak dolduranların bir kısım çalışanların e-devlet üzerinde çalışma süresi aylık 1/3 olarak gözükmüş, geriye kalan çalışmanın 2/3’ü esnek çalışma olarak gösterilerek SGK’ları eksik yatırılmış ve İŞKUR’un yatırdığı 1246 ₺ ücret ödemesi yapılmıştır.

- Bazı çalışanlara ise esnek çalışma sürecine bağlı olmadığı halde kapsam dışı oldukları söylenerek, işsiz kalınan dönemlerde ödenmesi gereken işsizlik ödeneği kullandırılmıştır.

- Salgın hala devam ederken ve ulusal düzeyde kontrol altına alınmaya çalışılırken hekim, diş hekimi, psikolog ve diyetisyenlerin Mart ayı maaş, sabit ücret (fix) ve hak edişlerinden haksız ve hukuksuz bir şekilde %30’a varan oranlarda kesinti yapılmıştır.

- Personele, kesinti yapılan maaş ve hak edişlerini alabilmelerinin şartı olarak “hiç bir alacağının olmadığına dair muvafakatname” imzalatılmak zorunda bırakılmış ve kesintiyi belirten hiç bir resmi belge verilmeyerek bu hukuksuz uygulamalar yine hukuksuz bir şekilde gizlenmeye çalışılmıştır.

- Hastane yöneticileri tarafından çalışanların hak ettikleri emek ve ücretin gaspı olan bu uygulamaların, gelecek aylarda da devam ettirileceği ve kesintilerin sürdürüleceği yönünde ifadeler kullanılmıştır.

Yasal olmayan bu uygulamalara karşın, Anayasanın 2,13,17 ve 56. maddeleri sağlık hakkını temel bir hak olarak kabul etmiştir.

Anayasanın 56’ıncı maddesi herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu, devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak amacıyla kamu ve özel sektördeki sağlık kurumlarını seferber etmekle görevli olduğunu öngörmektedir.

Bütün dünyayı sarsan Covid-19 mücadelesinde bu görev ve sorumluluk daha büyük önem arzetmektedir.

Bu mücadelenin öznesi olan sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, özlük ve maddi haklarının korunması ve iyileştirilmesi, sağlık çalışanlarının her türlü donanıma kavuşturulması devletin temel görevlerinden biridir. Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diğer sağlık personeli açısından özlük ve mali haklarının korunması ve daha da iyileştirilmesinin sağlanması devletin görev ve sorumluluğundadır.

Bu çerçevede, Medicalpark Hastanesi'nde:

- Tüm hemşire ve diğer personelin istisnasız kısa çalışma ödeneği kapsamına sokulduğu halde “tam zamanlı” çalıştırılması, Anayasanın 8. maddesindeki "angarya yasaktır" hükmüne uygun olmadığı gibi, ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine de aykırıdır.

- Hekimler yönünden sabit (fix) ücret ödemesi ve hak edişlerden %30 kesinti yapılması, sözleşme hükümlerine de aykırıdır.

- Bu şekilde yapılan ödemelere karşı "hiçbir alacağının olmadığına dair" belge imzalatılması hukuka aykırı olup ceza hukuku yönünden de suç teşkil etmektedir.

Sağlık çalışanlarının kendilerinin ve ailelerinin hastalanması riskini üstlenerek, toplumu salgın hastalık tehlikesinden korumak için canla başla mücadele ettikleri bir dönemde ve her an karşılaşılabilecek çok ağır tablolara karşı sağlık sistemini bir bütün olarak ayakta tutabilmek için kamu ve özelde pek çok önlem alınmaya çalışılan şu günlerde, sağlık çalışanlarının bu şekilde mağdur edilmesini kabul etmiyoruz.

Ayrıca özel sağlık kuruluşlarının bu dönemde “kâr etmediği” gerekçesiyle, sıkıntıya katlanma külfetinin bütünüyle sağlık çalışanlarına yüklenmesini de fırsatçı ve haksız bir tutum olarak görüyoruz.

Bu durumdaki odamız üyesi hekimlerin, özgürce edindikleri bir işle yaşamlarını sağlama hakkını etkili bir biçimde kullanma hakları ihlal edilmektedir. Hekimlerin ve üyelerimizin, kendileri ve ailelerinin geçimlerini sağlayacak bir işte çalışma hakkı ve mali hakları; işverenlerin çıkarları doğrultusunda, kamu sağlığına da aykırı olan adaletsiz uygulamalarla zedelenemez.

Bu nedenle ülkemiz genelinde Sağlık Bakanlığı ve ilimiz özelinde İl Sağlık Müdürlüğü; kamu sağlığının korunması için aldığı kararlara sahip çıkarak hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve diğer tüm çalışanların özlük ve mali haklarını hukuksuzca yok eden bu tür uygulamaları önleyecek tedbirleri bir an önce uygulamaya koymalı ve denetim görevini yerine getirmelidir.Son olarak salgın günlerinde meslektaşlarımıza ve sağlık çalışanlarına yapılan bu fırsatçılığa Kocaeli Tabip Odası olarak göz yummayacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Bunun için ilgili ve yetkilileri bu haksızlığın ve hukuksuzluğun önüne geçmek için göreve davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur’ ifadelerine yer verildi.

VM Medical Park Hastanesi’nin Kocaeli Tabip Odası’nın yaptığı bu açıklamaya vereceği cevap merakla bekleniyor