Çin’deki araştırmacılar, spermde SARS-CoV-2 izlerini ve varlığını saptadı. COVID-19’dan iyileşen hastalarda yapılan çalışmalar COVID-19’un cinsel yolla bulaşabileceğini düşündürmektedir.

Kendinizi COVID-19 korumanın en iyi yolu bulaşma riskini azaltmak için evde kalmaktır. Hiçbir belirti göstermeseniz bile, virüsün bir taşıyıcısı olabilirsiniz.

COVID-19 ile savaş da haftalar geçtikçe, araştırmacılar ve tıp topluluğu günlük olarak koronavirüsü öğreniyorlar. Son zamanlarda, Çin’deki araştırmacılar, COVID-19’lu birkaç hastanın ve iyileşmiş olanların spermlerinde SARS-CoV-2 izlerini keşfettiler, bu da COVID-19’un cinsel yolla bulaşabileceğini düşündürüyor.

Herhangi bir viral enfeksiyon da virüsler çoğalır, dolaşır ve çok fazla dokuya girer. SARS-CoV-2’yi birçok farklı vücut dokusunda ve sıvısında bulmaları şaşırtıcı değildir.

Çalışmada, 38 katılımcının sperm örneği test edildi. Bu hastaların 23’ü klinik iyileşme sağlamış ve 15 hasta akut enfeksiyon evresindeydi. Yaş, ürogenital hastalık öyküsü, başlangıcından bu yana geçen günler, hastaneye yatıştan bu yana geçen günler veya klinik iyileşmeden sonraki günler arasında anlamlı bir fark yoktu.

COVID-19 cinsel yolla bulaşır mı?
COVID-19’un solunum damlacıkları ve diğer bilinen temas yoluyla insandan insana bulaştığı doğrulanmıştır. Çin’de yapılan daha önceki çalışmalar, pozitif test eden erkeklerin sperminde virüs saptanamamıştır. Bu son çalışmanın sonuçları öncekilerle çelişmektedir. Bu özel çalışmada virüs spermde saptanmıştır. Ancak bu mutlaka virüsün kendisinin cinsel yolla bulaştığı anlamına gelmediğini anlamak önemlidir.

“[Çalışma] cinsel bulaşmanın gerçekleştiğini belirlemiyor” dedi. “Ancak semende virüsün varlığını doğrulamak, araştırılması ve doğrulanması gereken bir sonuç ortaya çıkarmaktadır.”

Kesin olarak bildiğimiz şey, bir kişi öksürme veya hapşırma gibi solunum semptomları olan biriyle yakın temasta olduğunda COVID-19’un solunum damlacıkları yoluyla bulaştığıdır. Ayrıca yakın çevredeki yüzeylerle veya COVID-19 olan bir kişi tarafından kullanılan nesnelerle temas yoluyla da ortaya çıkabilir.

Kendinizi nasıl korursunuz
Kendinizi COVID-19’dan korumanın en iyi yolu bulaşma riskini azaltmak için evde kalmaktır. Hiçbir belirti göstermeseniz bile, hala koronavirüs taşıyıcısı olabilirsiniz. Evinizi temel aktivite için terk etmeniz gerekiyorsa, ellerinizi sık sık yıkayın, diğerlerinden güvenli bir mesafede tutun ve koruyucu bir maske takın.

Son zamanlardaki semen çalışmasının uzun vadeli etkileri hala sonuçsuz olsa da, kendinizi ve başkalarını koronavirüs ile cinsel ilişkiye girmekten ve COVID-19 geliştirmekten korunmanın garantili yolu güvenli seks yapmaktır. Bu, kendinizi veya başkalarını cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona (STI) karşı korumak için geçerlidir. Aslında şu anda kendimizi tecrit etmemiz gerektiğinden, temel aktiviteler hariç, tam yoksunluk en iyi yaklaşım olacaktır.

Biriyle seks yapıyorsanız, kendinizi tamamen COVID bulaşma riskine maruz bırakacaksınız. “Özellikle kapalı alanlarda ve küçük bir odada geçirilen yakın ve uzun bir temas, virüse maruz kalma süresini artıracak ve bulaşı kolaylaştıracaktır.

Bir CYBE (Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon), cinsel temas ve aktivite yoluyla bir kişiden diğerine geçen bir enfeksiyondur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Güvenilir Kaynağına göre, her yıl yaklaşık 20 milyon yeni CYBE sözleşmeli. Daha yaygın olanlardan bazıları:

belsoğukluğu

klamidya

insan papilloma virüsü (HPV)

uçuk

HIV

frengi

Hepatit C

Seks yapıyorsanız, CYBE’leri önlemenin en iyi yolu prezervatif ve benzeri bariyerli korunma yöntemlerini kullanmaktır.