İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Sağlık Bakanlığı'na Kocaeli'deki sağlık sorunlarına ilişkin soru önergesi vermişti. Bakanlıktan sorulara yanıt geldi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kocaeli Milletvekili Sayın Lütfü TÜRKKAN tarafından verilen "Kocaeli'deki devlet hastanelerinde yaşanan randevu sorununa ilişkin” 7/986 sıra sayılı yazılı soru önergesinin cevabı ilişikte sunulmaktadır. Kocaeli Milletvekili Sayın Lütfü TÜRKKAN tarafından verilen "Kocaeli'deki devlet hastanelerinde yaşanan randevu sorununa ilişkin” 7/986 sıra sayılı yazılı soru önergesinin cevabıdır.

Basında çıkan haberlere göre; Nisan ayında hizmet vermeye başlayan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin yapımı tamamlandıktan sonra Kocaeli'nde bulunan devlet hastanelerinde randevu krizi gündeme gelmiş, ikamet ettikleri ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde muayene olmak isteyen vatandaşlar aylardır randevu alamamaktan dert yanmaktadır. Hastalar, 182'yi arayarak, ikamet ettikleri ilçede bulunan devlet hastanesinden ve oturdukları yere yakın olan hastaneler de dahil randevu almak istediklerinde "Randevu almak istediğiniz hastanelerde randevu gözükmemektedir." cevabını almakta, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde haftalar sonrasına randevu gözüktüğünü öğrenmektedir. Kocaeli Şehir Hastanesi'nde de randevuların çok geç tarihlere verildiği hastalar tarafından ifade edilmektedir.


Ayrıca; iğne tedavisi için Derince Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne giden hastalara kas gevşetici iğne bulunmadığının söylendiği, bu konuda hastaların hastaneden aldığı reçeteyle iğneleri kendilerinin aldığı ifade edilmektedir. Kocaeli'nde bazı hastanelerin acil servislerinde serum sıkıntısı olduğu da hastalar tarafından söylenmektedir. Kocaeli genelindeki eczanelerde ilaç sıkıntısı da yaşanmakta; antibiyotiklerin, antidepresanların, kalp ve tansiyon ilaçlarının ve özellikle hayati önem taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların hala bulunmadığı eczacılar tarafından belirtilmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

SORULAR:

SORU 1- Kocaeli Şehir Hastanesi faaliyete başladıktan sonra Kocaeli'nde bulunan devlet hastanelerinde neden randevu sorunu yaşanmaya başlamıştır, bunun gerekçeleri nelerdir?

SORU 2- Bazı dönemlerde devlet hastanelerinde hastaların randevusu gözükmezken neden sadece Kocaeli Şehir Hastanesi'nde randevu gözükmektedir?

SORU 3- Kocaeli Şehir Hastanesi'nde randevuların çok geç tarihlere verilmesinin gerekçeleri


nelerdir?

SORU 4- Randevu ile ilgili söz konusu sıkıntıların bir an önce çözülmesi için birtakım düzenlemelere gidilecek midir?

SORU 5- Derince Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde yaşanan iğne sıkıntısı nereden kaynaklanmaktadır, iğne tedavisinde sıkıntı yaşanmaması için ihtiyaç sayısının ne kadar olacağı konusunda herhangi bir prosedür belirlenmemiş midir? Söz konusu sıkıntının sona erdirilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?

SORU 6- Kocaeli'nde bazı hastanelerin acil servislerinde neden serum sıkıntısı yaşanmaktadır, bu konuda sıkıntı yaşanan hastaneler hangileridir, bu hastanelerde serum sıkıntısının yaşanmasının gerekçeleri nelerdir? Sıkıntı yaşanan hastanelerde bu konunun çözümü için Bakanlık olarak ne yapılması düşünülmektedir?

SORU 7- Kocaeli'nde tedarik sıkıntısı yaşanan ilaçlar hangileridir?

SORU 8- İlaç yokluğu nedeni ile tedavi süreci aksayan hastalar ile ilgili olarak ne yapılması düşünülmektedir?

SORU 9- Özellikle hayati öneme sahip ilaçlar konusunda yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir, Bakanlığın bu yönde bir çalışması bulunmakta mıdır?

CEVAPLAR 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde uygulanan MHRS Randevuları; bölge, il, hastane özelinde nüfus sosyokültürel yapı, coğrafi durum, randevu talebi, hastanenin rolü, hekimlerin sayısı vb. pek çok değişkenin arz talep dengesini etkilediği, aynı hastane içinde branşların arz edebileceği kapasite ve randevu taleplerinin değişkenlik gösterebildiği görülmekle birlikte, Kocaeli ilimizde MHRS Hekim Çalışma Cetvelleri; hastane, hekim, vatandaş gereksinimlerine göre aynı gün ila 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlanmakta ve bu planlama doğrultusunda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın randevulu olup olmadıklarına bakılmaksızın muayene talepleri karşılanmaktadır.

Kocaeli ilimizde sağlık hizmetinin sunum süreçleri yakından takip edilmekte olup, başta ilaç olmak üzere tıbbi malzeme ile stok süreçleri titizlikle izlenmekte ve olası sorunlara ivedilikle müdahale edilmektedir. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim. "