HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli Üniversitesi 2022-2023 yılı güz dönemi ikinci öğretim harç ücretlerine 4 yıllık bölümlerde yüzde yüze yakın zam yapıldığını ve öğrenciler KYK bursunun üzerinde olan ödemelerin altında ezilmesini Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Milletvekili Gergerlioğlu, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması için soru önergesi verdi.

Gergerlioğlu’nun önergesi ve soruları şu şekilde:

Basında yer alan bilgide :"Kocaeli Üniversitesi 2022-2023 yılı güz dönemi ikinci öğretim harç ücretlerine 4 yıllık bölümlerde yüzde yüze yakın zam yapıldı. Öğrenciler KYK bursunun üzerinde olan ödemelerin altında ezildiğini ifade etti. Kocaeli Üniversitesi güz döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler harç ücretlerini yatırmaya başladı 7 Ekim'de son bulan güz dönemi ikinci öğretim harç ödemelerine yüzde 90 oranında zam gelmesi öğrencilerin tepkisini aldı. Enflasyon oranının artmasıyla birlikte barınma sorunu yaşayan öğrencilerin 4 yıllık bölümlerde harç ücretlerinin de KYK bursundan yüksek olması öğrencileri zora soktu. Özellikle iletişim fakültesi öğrencileri geçtiğimiz yıl güz döneminde 782 TL öderken bu yıl 1280 TL harç ücreti ödemesi aradaki zam farkı ile dikkat çekti. 2023 yılı KYK ücreti ise 1250 TL olarak veriliyor. Düşük gelirli öğrencilerden bazısı harç ücretini ödeyemediği için 1 dönem okul kaydını yaptıramadı. 2020 güz yılında 481 TL olan iletişim fakültesi harç ücretlerine 3 yılda yüzde yüzün üzerinde zam yapıldı. Geçen dönem 1243 TL olan Mühendislik Fakültesi harçları ise, 2 bin 35 TL oldu." ifadeleri yer almıştır.


Bu bağlamda;


1- Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
2- Eğer iddialar doğru ise öğrencileri zor durumda bırakan % 90'lık zam uygulamasının gerekçesi nedir? Zor durumda kalan ve harç ücretlerini ödeyemeyen öğrencilerinin mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
3- İkinci Öğretim okuyan öğrencilerin eğitim şartlarını zorlaştıran harç uygulamasını sonlandırmayı düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız konuyla ilgili çalışmalarınız nelerdir?