Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan, ödüllü Sırrıpaşa Konağı’nın duvar resimleri, Hacettepe Üniversitesi’nde tez konusu oldu. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde okuyan Emel Altınten, lisans tezi olarak hazırladığı Sırrıpaşa restorasyonuyla okuldan başarıyla mezun oldu. Kandıralı olan Altınten, kendi şehrinde gün ışığına çıkarılan tarihi bir eser üzerine yaptığı tezle okuldan mezun olmanın kendisi için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

HACETTEPE SANAT TARİHİ

Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nün son sınıfında okurken mezuniyet tezi hazırlaması istenen Emel Altınten’in aklına İzmit’te Büyükşehir tarafından restorasyonu devam eden Sırrıpaşa Konağı geldi. 2013 yılında bunu tez danışmanına aktaran Altınten, olumlu cevap alınca hemen işe koyuldu. Sırrıpaşa Konağı’yla ilgili gerekli ön hazırlıkları yapan Altınten, restorasyon çalışmalarının yapıldığı konakta duvar resimlerini inceledi ve fotoğrafladı.

YAŞADIĞI ŞEHİRDEN KONU SEÇTİ

Türkiye’nin çeşitli ilerinden gelen arkadaşlarıyla tez hazırlığına giriştiklerinde kendisinin de memleketi Kocaeli’nde restore edilen bir eser üzerine çalışma yapacağını söylemenin gururunu yaşadığını ifade eden Altınten, o günlerde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı;’’Son sınıfta tez konumuzu kendimiz seçiyoruz. Tez hocamızın konusu Osmanlı duvar resmiydi. Ben de yaşadığım şehir Kocaeli’de Sırrıpaşa Konağı’nda benim alanımda resimler olduğunu söyledim. Restore edildiğini duyunca çok sevindim. Hocalarım böyle bir eserin yeniden kazandırılmasına çok sevindi. Yaşadığım şehirle ilgili bir tez hazırladığım için ben de çok memnun oldum.’’

MEZUNİYETTEN SONRA TEKRAR GELDİ

Sırrıpaşa Konağı’nın her katında farklı yerel sanatçılar tarafından değişik formlarda duvar resimleri yapıldığını aktaran Altınten, kendisine mezuniyet tezinde çok yüksek bir puan kazandıran Sırrıpaşa Konağı’nı yeniden ziyaretinde bu eşsiz esere bir kez daha hayran kaldı. Tez çalışmaları sırasında konağın iç teşrifatının henüz tamamlanmadığını hatırlatan Altınten, son ziyaretinde gördükleri karşısında bir kez daha hayranlığını gizlemedi.

TARİHİ KONAK KURTARILDI

Sırrıpaşa Konağı gibi bir eserin Kocaeli’de bulunmasından ve restore edilerek günümüze kazandırılmasından bir sanat tarihçisi olarak mutluluk duyduğunu dile getiren Altınten, ‘’Çalışmamda yardımlarından dolayı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan Şenel’e, okul hocalarıma, sınıf arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Bu çalışmayı yaparken ailemin de büyük desteğini gördüm. Büyükşehir tarafından restore edilmesiyle tarihi konak yok olmaktan kurtarıldı. Konağın restore edilmesi kültürel miras açısından büyük önem taşıyor’’ şeklinde konuştu.

YENİ TEZ ÇALIŞMALARI VAR

Tarihi Kentler Birliği’nden Uygulama Ödülü’nü kazanan Sırrıpaşa Konağı’nın üniversitede mezuniyet tezi olarak ele alınmasının yanı sıra Kocaeli’nin tarihi dokusuna yönelik akademik çalışmalar hızla artıyor. Halen Türkiye genelinde 10’un üzerinde üniversitedeki akademisyenler ve öğrenciler tarafından 25 farklı konuda lisans ve master tezleri hazırlanıyor.