CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Kocaeli’den bahsetti. Kocaeli’nin çok önemli bir şehir olduğunu kaydeden Tarhan, “Kocaeli, Karadeniz ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan, bir tarafı ormanlarla, iki tarafı denizlerle çevrili tarihî bir şehrimiz. Nikomedya'dan günümüze gelen tarihiyle, kültürüyle var olan bir şehrimiz. Sevgili milletvekillerim, geçmişte sosyal demokrat belediyecilikle Türkiye'ye model olmuş, fuar alanları, çöp fabrikası yapan, baraj yapıp su sorununu çözen, doğal gaz sorununu çözen, Kocaelispor'uyla Avrupa Ligi'nde mücadele eden, gerçekten Türkiye'ye model olmuş bir şehirdi ama on dört yıldır AKP iktidarına baktığımız zaman, ulaşım sorununu çözmemiş, karmaşıklığın, yoksulluğun, işsizliğin var olduğu bir kentimiz” dedi. 

TARİHİ BELDELER YOK EDİLDİ 

“Millî gelire en büyük katkıyı sağlayan iliz” diye gururlandıklarını ifade eden Tarhan, “Sanayi kenti’ diyoruz, ‘Teknoloji Kocaeli'de’ diyoruz, ‘Bilgi Kocaeli'de’ diyoruz ama yoksulluğa baktığımız zaman, işsizliğe baktığımız zaman, imar sorununa baktığımız zaman sorunlarla karmaşık bir kent, kimliksiz bir Kocaeli. Bir kentin ayağa kalkması için ya sanayi kenti olur ya liman kenti olur ya turizm kenti olur veyahut da spor kenti olur. Kocaeli'de bütün özellikler var. Büyükşehir Yasası'yla birlikte şirin tarihî beldelerimiz yok edildi. Gerçekten, Hereke halısıyla, Karamürsel sepetiyle, Kandıra beziyle, aynı zamanda tarihî beldeleriyle kapatılan Hereke, Karamürsel, Ereğli, şirin beldeleriyle var olan bir kentti. 12 tane ilçe kuruldu Büyükşehir Yasası'yla birlikte. 12 ilçeye baktığımız zaman, şehir merkezleri henüz belirlenmemiş, kamu binaları tamamlanmamış, şehirlerin girişleri ve çıkışları henüz belirlenmemiş bir kent. En büyük sorunumuz ulaşım. 2014 yılında yerel seçimlerde AKP seçim startını, Sayın Bakan, vali, belediye başkanıyla birlikte bir parka tramvayı çekerek, elektrik kablosunu da elektrik direğinden kaçak alarak ve o tramvayın içine girip resim çekerek verdiler.”

ÇÖPLÜK YAPTILAR

Tarhan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “O günden bugüne baktığımız zaman tramvay hâlâ ortada yok. Büyük eleştiri alınca ‘Tramvayın rengini siz seçin’ diye billboardlara resimler astılar. Ama bugüne geldiğimiz zaman hâlâ raylı sistemle, hafif raylı sistemle, metroyla ilgili hiçbir çalışma yok. Sevgili milletvekilleri, ulaşım problemi Kocaeli'de çözülmemiş, park problemi çözülmemiş, imar problemi çözülmemiş. Akşamları sokağa çıkamıyorsunuz, karanlık, sosyal anlamda bir şeyler yapacağınız alanlarınız yok. Onun için ben Kocaeli ilçelerine, Gebze'ye, özellikle Gebze bölgesindeki ilçelere şu ismi veriyorum: ‘Türkiye'nin en büyük köyü’ ve aynı zamanda Kocaeli'yi bugünkü iktidarın sayesinde ‘İstanbul'un arka çöplüğü’ diye değerlendiriyorum.”