Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ve Kocaeli’nin de aralarında olduğu TR42 İstatistik Grubu’na ait sağlık istatistiklerini açıkladı. Kocaeli, birçok açıdan Türkiye ortalamasının altında yer aldı. Ölüm nedenleriyle ilgili veriler ise sanayi kenti Kocaeli’deki kanser tehdidini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Sık sık Dilovası’ndaki kanser vakalarıyla gündeme gelen ilimizdeki her dört ölümden birinin kanser nedeniyle meydana geldiği ortaya çıktı.
 
HEKİM BAŞINA 649 HASTA
TÜİK, sağlık personeli başına düşen hasta sayısında 2012 yılı rakamlarını baz aldı. Buna göre, Kocaeli’de hekim başına 649 hasta düşüyor. İlimizde hemşire başına düşen hasta sayısı ise 563 olarak çıkıyor. Kocaeli hekim ve hemşire başına düşen hasta sayısında Türkiye ortalamasının da altında yer aldı. Türkiye ortalamasında hekim başına 583, hemşire başına ise 561 hasta yer alıyor. Sakarya’nın durumu ise bizden daha kötü. Sakarya’da hekim başına 844, hemşire başına 814 hasta düşüyor.
 
HASTANELERDE YER YOK
TÜİK istatistiklerine göre, ilimizdeki hastanelerde yer de yok. TÜİK’in 2012 yılı rakamlarını esas alarak hazırladığı veriye göre, Kocaeli’de sağlık kurumlarında yatak başına düşen hasta sayısı 421... Bir yatağa 421 hasta düşüyor. Kocaeli, yatak sayısı açısından da Türkiye ortalamasının altında yer alıyor. Yatak başına düşen hasta sayısında ülke ortalaması 378. Bu rakam Sakarya’da ise 531 olarak belirlendi.
 
KOCAELİ’DE ÖLÜM NEDENİ
TÜİK, ilginç bir istatistik olan ölüm nedenlerini de açıkladı. 2013 yılı verilerine göre Kocaeli’de meydana gelen ölümler birinci nedeni, yüzde 34 ile dolaşım sistemi hastalıkları. Tümör nedeniyle yani kanserden dolayı ölüm ise yüzde 25,6 ile ikinci sırada yer aldı. Solunum sistemi hastalıkları nedeniyle yaşanan ölümler yüzde 8,8 ile üçüncü sırada yer aldı. Diğer ölüm nedenleri sırasıyla endokrin hastalıkları nedeniyle ölüm yüzde 6,7, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler 4,5, sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları 5,2 ve diğer hastalıklar 15,2 olarak belirlendi. Yüzde 25,6 olan kanser oranının, Türkiye ortalamasının 4 puan üstünde yer alması dikkat çekti.