İzmit Belediyesi bugün Sabancı Kültür Merkezi’nde “Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa” konulu konferans düzenledi.Konferansta konuşmacı olarak AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu yer aldı. Kuzu, konferansa katılanlara Başkanlık Sitemi ve Yeni Anayasa hakkında bilgilendirme yaptı. Konferansa AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz ve davetliler katılım gösterdi.
 
BASINA YER YOK
Emniyetin geniş güvenlik önlemleri aldığı programda  ilk olarak konferansın yapılacağı salon polisler tarafından arandı. Ardından salona girişte tüm katılımcılar X-ray cihazından geçirilerek tek tek aranarak içeri alındı. İçeri giren katılımcılar  bu kez de salonun giriş kapısında tekrar arandı. Öte yandan salonda basın mensuplarına yer ayrılmaması dikkatlerden kaçmadı. Programı takip etmek için gelen gazeteciler en arkaya alındı. 
 
BÜYÜK TÜRKİYE’NİN İNŞASI
Programda konuşan Başkan Nevzat Doğan, “Ülkenin gelişmesi için herkes üzerine düşeni yapmıştır. Biz yıllardır yönetilen değil, yöneten bir millet olmuşuz. İnsanlık dışı olaylara karşı çıkan bir millet olmuşuz. Dileğimiz Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın yaptığı hizmetlere gece gündüz çalışarak katkı sağlamak. Kalkınma yerelden başlar mantığıyla çalışıyoruz. Bu anayasa çalışmaları ve başbakanlık sitemi Büyük Türkiye’nin inşası olacaktır” şeklinde konuştu.
 
MEMLEKET ADINA FEDAKARLIK
Kuzu şunları söyledi: “Kocaeli’nin benim için özel bir yeri var. 2002’de Ak partiyi kurduğumuzda milletvekili seçimimde burada kamuoyu yoklamasını yapmıştım. Öncelikle geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Başkanlık dinlemek memleket adına bir fedakârlıktır. O sebepten önemsiyorum. “1979 yılından bu yana başkanlık sistemini anlatıyorum. Birçok yerde başkanlık sistemini anlatıyorum. Ak Parti’nin benim tezime sahip çıkması benim için çok önemli. Çok eleştiri aldım, diktatörlüğü mü savunuyorsun diye. Bugün o insanlarında benimle aynı düşüncede olduğunu görüyorum.
 
AVRUPA’DA HALA VAR 
Bu modeli 40 yıldır savunuyoruz, yeri geldi yumurta fırlattılar, yeri geldi ayakkabı attılar. Şöyle bir anımda olduğu gittiğim bir üniversitede yumurta attılar, o fotoğrafı çeken çocuğa ödül verdim. Gelişmiş dünyada üç model var. Üçü de demokratik ve savunulabilir. Bizim tercihimiz en iyi randıman hangisinde alınır. Bugün Türkiye’nin uyguladığı sistem İngiltere’deki parlamenter sistem. Bu model birçok ülkede ve Avrupa’da hala var. Amerika’ya giden İngilizlerin vergi  ve din baskısından kaçarak kendilerine bir model yaptılar. İkisinde parlamenter sistem tamamen  tesadüfler üzerinden, aklın bulduğu bir sistem değil. Amerikan modeli aklın bulduğu bir sistem. En iyi nasıl yönetirize cevap olarak çıkmıştır. Başkanlık sisteminin ülkelerin kendine has kendine öz bir model olarak düşünülebilir. Fransa’da ikisi arasında orta yolu buldu. Yarı başkanlık sistemini buldular.
 
KOALİSYONA GEBE 
Parlamenter modelin neyinden rahatsızız. En önemli sıkıntısı koalisyon sistemine sürekli gebe. Arızalı ve riskli bir modeldir. Modelde koalisyon olmazsa işlerin güzel gittiğini  görürsünüz. İçimizde koalisyon yıllarının sıkıntısını görenler oldu. Koalisyonlar pazarlıktır. En yakın tarih 7 Haziran’da gördük. Bakanlıkları bölüşüyorlar. Biz geldiğimizde 42 bakanlık vardı, şu anda 23 24’e indirdik. Başkanlık Sistemi’nin olduğu Amerika’da 12 bakanlık var. Bu pazarlığı yapanlarda medya patronlarıdır. Medya patronları hükümetlerin zayıfını severler.