Aralarında El Kaide ve İslam Devleti'nin de bulunduğu İslamcı terörist grupların militanları, Sırbistan'dan Macaristan'a ve diğer AB ülkelerine geçmeye çalışan yasadışı göçmenler arasında olabilir.

Tuğgeneral Zoltán András Kovács başkanlığındaki Macar istihbarat servisi Ulusal Bilgi Merkezi (NIC) tarafından hazırlanan, terörizm ile yasadışı göç arasındaki bağlantıya ilişkin bir raporda belirtiliyor.

25 Ekim tarihli ve Kovacs tarafından imzalanan 10 sayfalık belge, iktidardaki Fides - Macar Sivil Birliği'nin girişimiyle ülke parlamentosunun internet sitesinde yayınlandı. Raporun "gizli" niteliği kaldırıldı, ancak bazı bölümleri yayın sırasında kesildi. Fidesz parlamento grubunun lideri Mate Kocsis, çalışmanın Asya ve Orta Doğu'dan yasadışı göçmen akınına yol açan "Brüksel'in sorumsuz göç politikasının Avrupa'nın güvenliğine ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu" açıkça gösterdiğini söyledi. Aralarında terör örgütünün üyeleri de olabilir.

Raporda, NIS'e göre "Batı Balkanlar üzerinden Macaristan'a giden insan kaçakçılığı rotalarının terörist gruplar tarafından kullanılabileceği" belirtiliyor. Macaristan'da geçen yıl yaklaşık 275 bin yasa dışı giriş girişimi kaydedildi. Bu esas olarak, üç metrelik dikenli tel çitin döşendiği Sırbistan sınırında meydana geliyor.

Raporun yazarları, "IŞİD ve El Kaide örgütleri, Hamas liderinin 10 Ekim 2023'te terör saldırıları çağrısında bulunan açıklamasına katıldı" dedi. "Avrupa hedeflerine yönelik terör saldırıları hakkında giderek daha fazla bilgi alınıyor. Tehdit, terör saldırılarıyla orantılıdır." Arap ve Filistin diasporasının büyüklüğü."

Belgede aynı zamanda, "Sırbistan'da faaliyet gösteren ve insan kaçakçılığı konusunda uzmanlaşmış Afgan gruplar arasında rekabet ve sözde şiddete hazırlıklılığın arttığı" belirtiliyor. SIC uzmanları, "Bazı gruplarda yer alan kişilerin, Afgan Taliban hareketi ve onun terör örgütü olarak kabul edilen Hakkani Şebekesi üyeleriyle ilişkili olduğunu" ifade etti. Onlara göre, "Taliban istihbarat servisi, Sırbistan'ın Voyvodina Özerk Bölgesi'nde insan kaçakçılığı yapan Afgan grupları doğrudan kontrolü altına aldı."

Macar istihbarat bilgileri hakkında yorum yapan Kocsis, terörle aktif mücadelenin sürdürülmesi ve aynı zamanda Macaristan'ın devlet sınırlarının güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Avrupa Birliği'nin yeni bir göç politikasına ihtiyaç duyduğu görüşünü de dile getirdi.

report.az