Kira artış oranı ile ilgili araştırmalar TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon oranı verileri sonrası hız kazandı. Aralık ayı kira artış oranı normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirleniyor. Kira zammı sınırlandırması ise devam ediyor. TÜİK, kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre aralık ayında iş yerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53.40 oldu.

Konutlarda kira artış oranı pandemi döneminde alınan karar doğrultusunda yüzde 25 ile sınırlandırılıyor. Pandemi döneminde konut fiyatları ve ev kiralarında yaşanan rekor artış nedeniyle hatırlanacağı üzere yeni yasal düzenlemeye gidilmişti. Alınan karar kapsamında konutlarda zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılırken bu süre alınan ikinci karar kapsamında 2024 senesinin Temmuz ayına kadar uzatılmıştı. Bu kapsamda Aralık ayında da ev sahipleri enflasyon rakamlarından bağımsız olarak kiracılarına en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecekler.

İŞ YERİ KİRALARINDA UYGULANABİLECEK TAVAN ZAM ORANI BELLİ OLDU
Kasım ayı enflasyon oranı sonrası iş yerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53.40 oldu.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI SÜRÜYOR
Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamayla birlikte, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamış ve şunları söylemişti;

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."

Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak.

mynet.com