OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı. Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında, 693 ve 694 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 694 numaralı KHK’da 13 köyün bağlı bulundukları ilçeler de değişti. KHK Kanun Hükmünde Kararname, bakanlar kurulunca alınıp resmi gazetede yayımlanan ve yasa gibi işlem gören, yasa gücü olan kararlardır.


Bir KHK ile ilçelerde il yapılabilirken akıllara şu soru geldi. KHK’lar arasında Kocaeli’nin Gebze ilçeside  il’e dönebilir mi? 

Türkiye'nin en canlı ekonomilerinden biri olan Gebze’nin nüfusu 370 bin ve nüfus her geçen gün artıyor. Gebze Kocaeli’nin GSYİH'sının yüzde 33.7'sini Türkiye GSHİY'sının %1.69' unu oluşturuyor. Yani bir çok ilden daha büyük bir ekonomisi var. Gebze, il olur mu, son kararı hükümet verecek. Ancak şöyle bir listeye baktığımızda, Türkiye'de il olmayı hak edecek ilçelerin en başında geliyor. 


Gebze’nin il olma hikayesi oldukça eskilere dayanmakta. Merhum Turgut Özal’ın “%60 Evet, Gebze vilayet” sloganı ile gündeme oturmuştu. Süleyman Demirel’den, Bülent  Ecevit’e ve Erbakan’a kadar Gebze’yi vilayet yapacağız söylemlerini Gebze’ye her geldiklerinde sözünü vermiş fakat hiç biride bu sözü tutmamıştı.

AK Parti ile siyasi kulislerde Gebze il olursa Çayırova, Darıca ve Dilovası Gebze’ye bağlanır o zamanda AK Parti Kocaeli’de oy deposu olan bölgeleri gider ve AK Parti Kocaeli’ni kaybeder kaygısından dolayı Gebze’nin hak ettiği il olma, hayalden öteye geçemeyeceği yine gündemde.


Bakalım AK Parti ile artık Gebze hak ettiği il olma hakkını alabilecek mi?


İlerleyen günlerde göreceğiz.