İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze – Darıca Metro projesini Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu. Gebze Darıca Metro Hattı projesiyle ilgili Sayıştay raporları da dahil haber ve köşe yazılarına yayın yasağı getirilmesinin sebebini soran Türkkan, bakanlığa soru önergesi verdi.

TÜRKKAN’IN ÖNERGESİ:

1) Yapımı 2018 yılında 2,5 milyar lirayla ihale edilen projenin kamuya maliyeti dönemin dolar kuruna göre 557 milyon Amerikan Doları’dır. Bu açıdan bakıldığında ifade edilen 1,8 milyar liralık öngörülen zararın maliyeti oldukça büyüktür. Bu öngörülen zararın kaynağı nedir?

2) Proje sorumluları ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerince gözden kaçan öngörülen zarar hakkında Bakanlığınıza sunulan herhangi bir rapor bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa bu hataya nasıl göz yumulmuştur?

3) İlgili Belediyeden Bakanlığınız tarafından devir alınan projeyle ilgili hangi değişiklikler yapılmıştır? Kamulaştırma bedelleriyle ilgili değişiklik bulunmakta mıdır? Öncesi ve sonrasında kamulaştırılacak alanların hazine arazisi ve şahıs arazileri arasındaki değişim oranı kaçtır?

4) 15 km’lik hattın 11 km’lik kısmında tünel açılmasına yönelik herhangi bir teknik kısıtlama olmamasına rağmen projeye ek maliyet getiren tünel açma yöntemi hangi gerekçeyle değiştirilmiştir?

5) 2021 sonunda yüzde 70’i tamamlanan ve 31 Aralık 2022 yılında bitmesi taahhüt edilen projedeki gecikmelerin sebebi nedir?

6) Gebze – Darıca Metrosunun tam olarak açılış ve hizmete gireceği tarih nedir?

7) Gebze – Darıca Metrosunun yapımına yönelik, Sayıştay raporlarını da içeren haber ve köşe yazılarına yayın yasağı getirilmesinin sebebi nedir? Sayıştay raporlarında yer alan bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması hususunda hangi çekinceler bulunmaktadır?