DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na Gebze- Darıca Metrosunu sordu. Bakanın cevabını yorumlayan Gergerlioğlu, “Kocaelili gençler -Aşkımız Gebze-Darıca Metro inşaatı gibi olsun. Hiç bitmesin- diyorlardı. Bakanın cevabına bakılırsa gençlerin aşkı yılan hikayesine döndü. Görünüşe göre aşkları hiç bitmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu’nun verdiği soru önergesi şöyle;

Basında yer alan bilgide :“ Yapımına 2018’de başlanan Gebze - Darıca metrosunun ilk açılış tarihinin 2022 olarak verilmesi rağmen henüz tamamlanamadı. Gebze ile Darıca arasında çalışacak olan metronun ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin temelini atıp tamamlayamadıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devredilen Gebze-Darıca Metro hattının açılış tarihi sırasıyla bir sonraki yıl olarak değiştirildi. Gebze - Darıca metrosunun ilk açılış tarihinin 2022 olarak verilmesi sonrası, 2023 yılı olarak güncellenmişti. Son olarak 2024 yılına tarih verilmesine vatandaşlar isyan etti. Gebzeliler, Gebze – Darıca metro hattının bir an önce açılmasını istiyor.” ifadeleri yer almıştır.


Bu bağlamda;

1- Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2- Eğer iddialar doğru ise Gebze-Darıca Metro hattının açılışı neden sürekli erteleniyor? Gebze-Darıca Metro hattını ne zaman tamamlayarak hizmete açmayı düşüyorsunuz?

3- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi temelini attığı projeyi neden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devretti?

Bakan Uraloğlu’nun Gergerlioğlu’na cevabı;

Gebze-Darıca Metrosu Yapım İşi; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 18.05.2018 tarihinde ihale edilmiş ve Yüklenici ile 12.06.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık %2 oranında ilerleme sağlanmıştır. Bu ölçekteki projeleri yönetmek, Belediyeleri finanse etmek ve desteklemek amacıyla daha önce çıkarılmış kanunlara dayanarak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda söz konusu projenin yapımı, 17.09.2019 tarihli ve 2019/1550 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bakanlığımıza devredilmiştir. Projenin Bakanlığımızca üstlenilmesinden ardından çalışmalara hız verilmiş ve Kasım ayı itibarıyla ilerleme oranı %70 seviyelerine ulaşmıştır.

Kamulaştırma sorunları, altyapı hatlarının taşınması (deplase), proje değişiklikleri ve Covid-19 Pandemi koşullarından kaynaklı olarak 4 defa süre uzatımı verilen projede ayrıca uluslararası savaş ve ülkemizde gerçekleşen deprem gibi iş gücü ve malzeme teminine olumsuz etki eden süreçler de yaşanmıştır.

Gebze-Darıca Metrosu Projesinin; inşaat yapımı, yerli aracın temini ve yerli sinyalizasyon sisteminin test ve devreye alma işlemleri ile birlikte 2026 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.