Destek paketleri kapsamında kadınlara yönelik yapılan yardımlarda dikkat çekiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yeni destek paketinin adı “Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Programı” olarak açıkladı. Bakan Yanık, 2 bin 23 adet konutun verileceğini aktarırken konut başına 300 bin TL destek yapılacağını belirtti. Bakanlık yardım kapsamında 607 milyon TL bütçe ayırdı. Bakanlık hem konut yapılacağını hem de konut satın alınacağını belirtti. İnşa edilecek olan konutlar için 80 metrekare alan verildiği belirtildi.Konut mülkiyetlerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarında olacağını belirten Bakan Yanık, konutta oturacak olan kişilerin hiçbir bedel ödemeden oturabileceğini belirtti. Kişilerin evden çıkması durumunda konut eşi vefat eden başka bir kişiye verilecek.


BAKANLIK BEKLENEN AÇIKLAMAYI YAPTI

Eşi vefat etmiş olan kadınların yararlanacağı proje kapsamında yer alan konut teminini için ilk etapta Osmaniye, Kahramanmaraş, Samsun, Bingöl’de anlaşma yapıldı. Eşi vefat eden ve 18 yaşın altında en az üç çocuğu bulunan kadınlar proje kapsamında yer alıyor. Destekten yararlanmak için kişilerin konutun bulunduğu ilde ikamet etmesi gerekmektedir. Konut desteği almak isteyen kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında yer almalıdır. Kişilerin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmaması veya bu kurumlardan gelir almaması gerekir. Bunun yanı sıra aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olması gerekir.

BAKIM VE ONARIM DA YAPIYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler kapsamında oturulamayacak kadar eski ve bakımsız olan evlerinde bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor. Vatandaşların evlerinin onarımını yapabilmesi için 75.000 TL,prefabrik ev yapımı için 150.000 TL, betonarme ev yapımı için de 200.000 TL ödenek veriliyor.Bu ödemelerden yararlanan kişiler Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Programı’na başvuru yapamaz.

Sosyal güvencesi bulunmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için de TOKİ aracılığıyla sosyal konut edinme yardımı yapılmaktadır. Bu proje için geri ödemeli olarak sosyal konut verilmektedir. Proje kapsamında 1+1 konutlar için ayda 100 TL, 2+1 konutlar için 130 TL olmak üzere 270 ayda geri ödeme fırsatı tanınıyor. Geri ödemeler ve destekler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları üzerinden yapılmaktadır