Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantı, 20 Aralık Salı günü yapıldı. İşçi ve işveren tarafının rakamlar üzerinden pazarlıklarını yürüttüğü toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamı belirlenemedi. Türk-İş, 9 bin liranın altında bir asgari ücreti kabul etmediklerini belirterek masadan kalktı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, dün yaptığı açıklamada toplantıdan bir sonuç çıkmadığını, 4. toplantının ise ne zaman yapılacağının belli olmadığını söyledi. Akabinde ise Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, asgari ücreti 22 Aralık’ta yani bugün açıklayacaklarını duyurdu. Dün gece Beştepe’de bakanlarıyla bir araya gelen Erdoğan, aldıkları kararı bugün açıkladı. Saat 12.00’de 2023 asgari ücretinin ne kadar olacağı duyuruldu. Erdoğan, tarafların anlaşamadığını dile getirdi. Ülkenin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle uyumlu bir asgari ücret belirlediklerini ifade etti. İşte Erdoğan’ın açıkladığı yeni asgari ücret…

 

İŞTE 2023 ASGARİ ÜCRETİ
2023 şubat ayında işçinin cebine girecek olan net asgari ücret, yüzde 54,5 civarında bir artışla net 8 bin 500 lira oldu. Yeni asgari ücretin işverene maliyeti 11 bin 750 TL. DİSK’in asgari ücret talebi 13 bin 200 lira civarındaydı. CHP’nin kendi belediyeleri için belirlediği asgari ücret ise 10 bin 128 lira olarak açıklanmıştı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise 9 bin liranın altında bir asgari ücreti kabul etmediklerini dile getirmişti.


ÇALIŞANLARIN YÜZDE 37’Sİ
Asgari ücret 2022 için net 4 bin 253 TL olarak belirlenmiş, yılın ortasında ise tekrar artış yapılarak yaklaşık 5 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Ayrıca 2022 başından geçerli olmak üzere asgari ücrette damga vergisi ve asgari ücrete kadar tüm çalışanlar için gelir vergisi kaldırılmıştı. İşçi tarafı ayrıca asgari ücretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini de savunuyordu. Bakanlık verilerine göre özel sektör çalışanlarının yüzde 37'si asgari ücret alıyor.


Erdoğan’ın yaptığı açıklamadan satır başları şöyle:

– Hükümet olarak biz tüm tarafların teklif ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Bize düşen görev ülkemiz ve milletimiz için en doğru, hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.


– Meseleyi bu açıdan ele alarak taraflar arasında makul noktada uzlaşma sağlanması için samimi gayret sarf ettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için çalışanların alacakları en az maaş düzeyini ve buna endeksli pek çok geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık.

– 2023 asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle uyumludur. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldık.

– 37.6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşılmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi süreçte sarstığında Türkiye’nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 85 milyon vatandaşımızın tamamının hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz.

– Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk.

2021 yılında 2825 TL olan asgari ücret 2022 yılında 4 bin 253 TL’ye yükseltildi. Geçen temmuz ayında yapılan ara zam sonrası, 1247 lira artışla net 5 bin 500 TL olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü grup toplantısı sonrası “İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, şu yanıtı vermişti:

– Bakanımla, işveren sendikası başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok.

– Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor; ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor.