Yıldız Holding bünyesinde Ülker'e bisküvi üretimi yapan Reform Gıda'da işçiler imzalanan sözleşmeden rahatsız. Tepki gösteren 7 işçi işten atıldı.

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) bulunan ve 1000'in üzerinde işçinin çalıştığı Ülker'de Hak-İş'e bağlı Öz Gıda İş Sendikasının imzaladığı toplu sözleşmeyi onaylamayan işçiler, tek tek işten atılıyor. Sözleşmeye tepki gösteren ve insanca yaşayacak bir ücret istediği için işten atılan Tuna Hacıköylü gazetemize konuştu.


Ülker'de ayın 28 günü, günde 12 saat çalıştıklarını söyleyen Hacıköylü, "Bizi ‘İmalat hazırlığı’ adı altında iki gün daha fazla çalıştırıyorlar aylık. Buna rağmen aldığımız maaş gülünç rakamlar. Gebze bölgesinde ev kiralarının 10 bin lirayı aştığı bir dönemde bu ücretlerle yaşanamayacağını söyledik. 12 saat çalıştığımız için yan yana gelemiyorduk. Hızlı haraket edebilmek için WhatsApp grubu kurduk. 300'ün üzerinde arkadaşımız bu gruba katıldı. Herkes bu sözleşmeden şikayetçiydi" dedi.

 

"BİZE SORMADAN SÖZLEŞMEYİ İMZALADILAR"
Maaşların imzalanan sözleşme sonrası ortalama 13 bin 600 lira olduğunu söyleyen Hacıköylü "Sözleşmeyi jet hızıyla bitirdiler. Temmuz'da başlayan görüşmeler Ağustosta bitti. Ben sendikadan sözleşmeye dair detay istediğimde bana doğru düzgün bir şey diyemediler, geçiştirdiler. Bize sormadan sözleşmeyi imzaladılar. Biz de bunu kabul etmiyoruz dedik. Bunu diyen ve kurulan WhatsApp grubunda olan 6 işçiyi tazminatlarıyla beraber işten çıkardılar, ben bunu kabul etmedim ve iş çıkış belgesini imzalamadım" diye konuştu.

"Ülkenin ekonomik koşullarına uygun bir maaş istiyoruz, çok şey istemiyoruz" diyen Hacıköylü, "İnsanca yaşayacak bir ücret istedik. Cevapları; 'İster çalışın, ister çalışmayın. Fabrikamızın politikası bu' oldu. Her yıl asgari ücretin altına düştük. Asgari ücretin altına çalıştırmanın yasak olduğu için patron maaşımızı asgari ücret seviyesine çıkartıyor, bir de kendi yaptığı bir lütufmuş gibi bize mektup yazıyordu" dedi.

"BİZİ MESAİYE MUHTAÇ ETTİLER"
Halen fabrikada çalışan bir işçi ise, "3 aydır 12 saat çalışıyorum. Zorunlu mesaiye bırakıyorlar. İşten eve, evden işe giden bir yaşamımız var. Aile yaşamımız bile kalmadı artık. İtiraz edince de başka kötü bir bölüme gönderip gözümüzü korkutmaya çalışıyorlar. Bir ara mesaileri kaldırdılar, bu sefer biz hiç geçinemez olduk. İşçi bu sefer mesaiye kendi kalmak istedi. Bizi mesaiye muhtaç ettiler. Aldığımız maaş bir işe yaramıyor, mesaisiz maaş kuşa döndü. Sözleşmeden önce asgari ücret 11.400 iken biz 11.900 lira maaş alıyorduk. Yeni işçi ile 10 yıllık işçi aynı maaşı alıyor. Sendikaya gidip bu durumu anlattığımızda bizi tatlı dille, sırtımızı sıvazlayıp geri gönderiyorlar" dedi.


Ülker'de çalışan bir kadın işçi ise, "Sendika güya taslakta yüzde 80 yazdı ama onu bile alamadı. Taslağı hazırlarken bize bir şey soran kimse olmadı. Ayrıntıları sorduğumuzda 'Öğrenirsin, merak etme' deyip geçiştirdiler. Sendikaya karşı birlik olmayalım, ses çıkarmayalım diye çalıştığımız bölümleri sık sık değiştiriyorlar. Bizi birbirimizden ayırarak örgütlenmemizin önüne geçmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: Evrensel