2019 yerel seçimlerinde göreve geldikten 6 ay sonra yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, 31 Mart seçimlerinde DEM Parti tarafından Dilovası Belediye Eşbaşkan adayı gösterildi.

Kürt nüfusunun yoğun olduğu Dilovası'nda 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde ilçedeki oyların yüzde 28’ini alan Yeşil Sol Parti (YSP), AK Parti'den sonra ikinci parti oldu. Avcı’yı aday gösteren DEM Parti, belediyeyi kazanma iddiasında. 

DEM Parti Dilovası Eşbaşkan adayları Şevin Coşkun ile Mustafa Avcı, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, Dilovası Ercan Dalkılıç Kültür Merkezi’nde gençler ile bir araya geldi. Gençler yerel seçimler öncesinde eşbaşkan adaylarına sorular yöneltirken, eş başkan adayları da projelerini aktardı.

DEM Parti Dilovası İlçe Başkanı Sabri Uçar'ın programın açılış konuşması sonrası salonda ilk soruyu Dilovası'nda ressam Veysel Algü, Dilovası’nın Kocaeli’nin 12 ilçesinin arasında en geride bırakılanı olduğunu belirtti. Algü, “Siz tam olarak bölgenin bu durumunu değiştirebileceğinizi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Katılımcı gençler Dilovası'nda birçok kadının kadın kimliğinin olmadığını ifade ettikleri konuşmasında kadınlar için hangi hizmetler yürüteceklerini sordu. Yıllar önce ekonomik nedenleriyle göç alan Dilovası’na yerleştiklerini belirten bir diğer genç ise bunun etkilerinin gençlere yansıdığını, sosyal alanların kısıtlığı olduğunu, sosyalleşmeye dair projelerini ve bu projelerde sanatın yerinin ne olacağını yöneltti.

Söz alan gençlerden bir diğer genç kadın, Kürtçenin önemine dikkat çekerek Kürtçe'nin kullanılabileceği  ve öğrenebileceği ortamların aktif hale getirilip getirilmeyeceğini sordu. Salonda sorulan bir diğer soru ''diğer partiler ile ittifakın olabilir mi?'' dedi.

Bir diğer genç ''35 yaşındayım, 35 yıldır Dilovası'ndayım. 3 dönemdir AKP tarafından yönetilen ilçede yaşıyoruz. Kocaeli'nin 22 yıldır adım adım Dilovası hariç bütün ilçelerinin nasıl değiştiğine şahidiz. Yıllardır beceriksiz, basiretsiz yöneticiler tarafından yönetiliyoruz. Dilovası'nın beceriksiz, basiretsiz yöneticilerden dolayı hizmet almadığını düşünüyorum. Bence hükümet tarafından ve Kocaeli'nde ki diğer ağabeyleri tarafından Dilovası'na bilerek yaptırımlar yapıldığını düşünüyorum. Siz bunlarla başedebilecek gücü kendinizde bulabiliyor musunuz? '' ifadelerinde bulundu.

Yönetilen sorular sonrası DEM Parti Dilovası Eşbaşkan adayları Şevin Coşkun ile Mustafa Avcı, projelerine dair hazırlanan sinevizyon gösterisini gençler ile paylaştı.

Sunulan sinevizyonda, Dilovası için yapılması planlanan parklar, çocuk oyun alanları, spor alanları, sahil şeridinde yer alacak sosyal alanlar, yürüyüş alanları, at çiftliği, sinema salonu, belediye hizmet binası, kadın yaşam merkezi, misafirhane ve benzeri alanlar yer aldı.


‘KİMSEYİ RAKİP GÖRMÜYORUM’

DEM Parti Dilovası Eşbaşkan adayı Mustafa Avcı, 2 temel proje ile işe başlamak istediklerini, bu iki projenin önümüzdeki 40-50 yılda Dilovası’na hizmet sunabilecek projeler olduğunu belirtti.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resminin objektiflere yansıdığını belirten bir basın mensubuna karşı DEM Parti Dilovası Eşbaşkan adayı Mustafa Avcı ''Çekebilirsiniz arkadaşlar. Partili Cumhurbaşkınıdır ama sonuçta Cumhurbaşkanıdır'' sözleri salonda alkışlar ile karşılık buldu.

Bir grup mimar ve mühendisin bu projeler üzerine çalıştığını ve projelerin yeri ve mimarisinin belirlendiğini vurgulayan Avcı, “Buranın sosyolojik yapısını biliyoruz. Bu kentte kim yaşıyorsa fark etmeksizin 55 bin insanın da diğer ilçelerdeki gibi hizmeti hak etmez mi? Peki bugüne kadar gelip geçen bütün belediyeler neden buna yoğunlaşmadı. Buranın bütçesi neden burası için harcanmadı. Bu bütçe bu nüfus oranına bakıldığında Türkiye’nin en zengin ilçesi sayılıyor ancak şu anki mevcut haliyle Türkiye’nin en fakir ilçesidir.

Burada bir şey yapmıyorlar. Olanı da söküp götürüyorlar. Siz kendinize güveniyor musunuz diye soruyorsunuz ya, ben kendime hiç kimseyi rakip görmüyorum. Neden ama. Çünkü her şey inançla başlar. Eğer bu projeleri çizdirdiysek bilin ki bunları öz kaynaklarımızla da gerçekleştireceğiz. Bu projelere salonda ütopya mı diyenlere çıkabilir. Dilovası halkı buna neden layık olmasın? 2024 yılının bu ilçenin  bu günkü onaylanmış bütçesi 611 milyon liradır. Yaşam kompeksleri yürüyerek ulaşabileceğiniz bir mesafede olacaktır. Örneğin Tavşancıl'a arabası olmayan burada sahile zor gidiyor. Arabanız olmasa da çoluğunuz çocuğunuzla yürüyerek ulaşabileceğiniz yerler olacak. Oralar kesinlikle ihaleye verilmeyecek ve o tesisler ticaretleştirilmeyecek” diye belirtti.


‘KADIN İSTEDİĞİ ZAMAN SORUNUNU PAYLAŞABİLECEK’

Daha sonra söz alan Şevin Coşkun, kadın emeğinin görünür kılınması için DEM Parti’nin kazanmasının şart olduğunu belirtti. DEM Parti’nin pratikte de kadın partisi olduğunu belirten Coşkun, belediyede kadın müdürlükleri kurarak çalışmalar yürüteceklerini vurguladı. Coşkun devamla, “Kadın istediği zaman gelip sorununu, önerisini, fikirlerini paylaşabilecek. Burada aslında kadın kendini görünür kılmış olacak ve yaşadığı bu kente dair karar verici olmuş olacak. Bundan çoğu kadın arkadaşımız hala haberdar değil biz de bunu bildiğimiz için bu anlayışımızı burada inşa etmek için buraya geldik. Kadınlara dair sadece kadın müdürlükleri olmayacak kadın yaşam merkezleri de kuracağız. Yine kadın kooperatifçiliğini açacağız ki kadınlar buralardan yararlanabilsin. Hem İstihdam açısından hem de kendileri açısından olumlu birçok adıma neden olacaktır bunlar. Dilovası'nı dolaşıyoruz, kadınlar görünür değiller. Ne kendileri ne de emekleri görünür değil. Bizler tüm mahallelerde kadının emeğinin görülür kılınabilmesi için atölyeler açacağız Özellikle kadınlar olarak 31 Mart’a kadar geleceğimiz açısından, DEM Parti’nin burada kazanması için burada canla başla çalışması gerekiyor. Biz aynı zamanda bir ekoloji hareketiyiz. Şırnak’taki ağaç kıyımına da Dersim’deki gözeler de Kazdağları’nda da mücadeleyi verenler bizdedir. Burada ya da başka yerde herhangi bir talana veya yıkıma karşı sesimizi duyurabiliriz. Bunu hep birlikte başaracağız " ifadelerini kullandı.


Etkinlik sonrası gençler, “Dilovası bizimdir, bizim olacak”, “Dilovası sizinle gurur duyuyor” sloganları ile parti binasına kadar yürüdü.