İzmit Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü ekipleri, ‘Yüzme Bilmeyen Kalmasın’ projesi kapsamında eğitim programını 6 antrenör ve 1 cankurtaran ile güvenli şekilde sürdürüyor. Özveri ile devam eden eğitimler 7 ile 14 yaş arasındaki çocuklar için haftada iki gün, ayda 8 ders olarak veriliyor. İzmit Belediyesinin düzenlediği projede çocuklar uzman antrenörler eşliğinde başladıkları yüzme kursuna büyük bir istek ve heyecanla katılım gösteriyor.

İZMİT’İ TEMSİL EDİYORLAR


Her geçen gün katılımın arttığı ‘Yüzme Bilmeyen Kalmasın’ projesinde yüzme kursları aralıksız devam ediyor. Eğitime katılan çocuklara yüzmenin temel eğitimi veriliyor. Tamamlanan bir aylık eğitimin ardından temel eğitimi gecen çocuklar, İzmit Belediyespor yüzme takımına seçilip, kulüp bünyesinde lisanslı sporcu olarak müsabakalara katılıyor. Müsabakalarda başarılı olan çocuklar hem İzmit’i hem de Kocaeli ilini il dışındaki müsabakalarda temsil ediyor.

Yüzme lisansı kaç yaşında çıkar?


5 yaşından itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. 6 yaş çok geç kalınmış olur. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrene edilme süreci başlar. Bu süreçte, 8 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir. Yani 8 yaşından sonra lisans başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yüzmenin Faydaları ve Verim Arttıran Öneriler

Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar çalışmış olur. Böylece hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.

Yüzme Stilleri Nelerdir?


Bilindiği üzere; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek olarak dört farklı yüzme stili vardır. Olimpiyatlar ve diğer yüzme müsabakaları bu dört yüzme tekniği üzerinden yapılır. Her stilin kendine özel tekniği vardır. Yüzme eğitimine ilk olarak serbest yüzme ile başlayıp belirli bir seviyeye gelindikten sonra diğer yüzme teknikleri denenmelidir. Bunun nedeni, serbest stilin diğerlerine göre öğrenmesi daha kolay olmasıdır.

1- Serbest Yüzme Stili


Serbest yüzme stili, en çok bilinen ve uygulanan yüzme tekniğidir. Bu stili öğrenmeden diğer yüzme tekniklerinin geliştirilmesi oldukça zordur. Serbest yüzme tekniğinin altın kurallarından birisi, su ile mücadele etmemektir. Su ile ne kadar fazla savaşırsanız, suyun direncini o kadar artırmış olursunuz. Bu nedenle su içerisinde iken hareketleriniz sert değil, mümkün olduğunca yumuşak olmalıdır. Suyun direncini azaltmak için, vücudunuzu suyun üzerinde paralel konumda tutmanız gerekir. Ayak vuruşlarını da paralel pozisyonunuzu koruyacak şekilde yapmaya çalışmalısınız.

Serbest Stil Yüzmede Kulaç Nasıl Atılır?


Ellerinizi kepçe haline getirmeyin.

Kulaç atarken parmaklarınızı çok hafif açık bırakın.

Kulaçlarınızın suyun altındaki hareketini göğüs hizasında değil, bacaklarınızın yanında bitirin.

Suyun üzerindeki kolunuzu dirsekten bükerek yukarı doğru çekmeye özen gösterin.

Suyun dışındaki kolunuzu, elinizin uzanabildiği en uzak noktadan tekrar suyun içerisine sokmaya dikkat edin.

İleri doğru uzanma sırasında suyun üzerinde kaydığınızı hissedin.

Serbest Yüzme Tekniğinde Nasıl Nefes Alınır?


Serbest yüzerken en yaygın uygulanan nefes alma tekniği, 3 kulaçta bir kez nefes alınmasıdır. Ancak iki kulaçta bir nefes alan yüzücülere de rastlamanız mümkündür. Nefesi, başınızı ileri doğru çevirerek değil, suyun içerisinde çektiğiniz kolunuzun yönüne döndürerek almalısınız. Kafanızı dışarı ve öne doğru çevirerek nefes almaya çalışmak sizi daha fazla yorar. Bu nedenle yandan nefes alma tekniği, daha iyi performans göstermenize yardımcı olur. Nefes alırken yüzme ritminizi bozmamalı ve çok fazla zaman kaybetmemelisiniz.

Serbest stil yüzerken nefes verme işlemini, suyun içerisinde burun ve ağızdan aynı anda yapmalısınız. Eğer bu şekilde nefes vermezseniz, nefes almak için başınızı suyun dışına çıkardığınızda önce kalan nefesinizi boşaltmak sonra nefes almak zorunda kalırsınız. Bunu o kadar kısa sürede yapamayacağınızdan, tam nefes almadan kafanız tekrar suyun içine girer, yüzme ritminiz bozulur ve daha çabuk yorulursunuz.

2- Sırtüstü Yüzme Stili


Sırtüstü yüzme stili yüzme tekniklerinden bir diğeridir. Bu tekniği uygularken de vücudunuz suya paralel pozisyonda olmalıdır. Ancak kulaç atarken vücudunuzu yana doğru döndürmeniz gerekir. Böylece kendinize avantaj sağlayarak kulacınızı daha ileriye atabilirsiniz. Kulaç atarken parmaklarınızın hafif aralıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Elleriniz, bu sayede su içinde daha rahat hareket edecektir. Kulaç atma ve vücudunun salınımı esnasında ayaklarınızı çırpmaya her zaman devam etmelisiniz.

3- Kurbağalama Yüzme Stili


Kurbağalama, yüzme hareketleri arasında öğrenilmesi biraz daha zor olan bir tekniktir. Aynı zamanda diğer tekniklere göre daha yavaş bir yüzme stilidir. Bunun nedeni, kol ve bacaklardan daha az faydalanılmasıdır. İyi bir kurbağalama yüzücüsü olabilmek için oldukça güçlü kol ve bacaklara ihtiyaç vardır. Kurbağalama tekniğinde serbest ve sırtüstü stillerinin aksine, kollar ve bacaklar yanlara açılır ve tekrar toplanır. Kollarınızı kendinize doğru çekerken ayaklarınızı da kalçanıza doğru çekmelisiniz. Daha sonra suyu sıkıştırarak elleriniz ile ileri uzanırken ayaklarınızı da geriye doğru atmanız gerekir. Kurbağalama tekniği ile yüzerken, kollar çekilirken nefes alınır, ileri doğru uzanırken de nefes verilir. İleri doğru uzanırken avuç içlerinizin dışarıya bakmasına özen göstermelisiniz.

4- Kelebek Yüzme Stili


Kelebek yüzme, serbest yüzmeden sonra ikinci en hızlı tekniktir. Kelebek yüzmede iki kol ile birlikte kulaç atılır. Kulaç atarken kollar omuz genişliğinde açılmalı ve baş üzerinden ileri doğru gergin olarak uzatılmalıdır. Kulaç esnasında avuç içleri dışarı doğru bakmalı, suyu çekerken ise avuç içleri içe doğru dönük olmalıdır. Ayaklar, eller suya girdiğinde ve çıktığında iki vuruş yapmalı, kollar su içerisinde hareket ederken ayaklar da çalışmaya devam etmelidir. Nefes, kollar suyun içerisinde iken baş dışarı çıkarılarak alınmalıdır. Nefes verme işlemi de baş suyun içerisinde kollar ise dışarıdayken yapılmalıdır.

Yüzme tekniklerinden herhangi birini uygulayarak antrenman yaparken kendinizi aşırı derecede zorlamamalı, belirli bir program dahilinde kademeli yüklenme yapmalısınız. İdman sırasında ve sonrasında herhangi bir sağlık problemi yaşadığınız takdirde hemen bir doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

clearhaircare.com