Gebze'de bulunan pek az kişinin bildiği İstanbul'a çok yakın olan o kanyon görenleri hayrete düşürüyor...

Tabiatı koruma alanı olan Ballıkayalar Vadisi, Gebze ilçesi sınırları içindeki Tavşanlı Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Adını bölgedeki büyük bir mağarayı kovan olarak kullanan arıların, buralarda peteklerini ve ballarını yapmaları sonucu aldığı söylenmektedir. Kara kovan balı olarak bilinen bu baldan dolayı zamanla bölge bal mağraları, ballı mağralar, bal kayaları ve ballı kayalar olarak farklı şekilde anılmaya başlanmıştır.


Kent yaşamının stresinden ve karmaşasından kaçmak isteyinler için Ballıkayalar Vadisi ideal bir dinlenme yeri. Gebze’nin saklı cenneti olan Ballıkayalar’ da Kireçtaşı kaplı olan etrafı ve kayalarla çevrili kanyonun ortasından geçen Ballıkaya Deresi yer yer gürül gürül akarken bazı yerlerde göletler halinde görülebiliyor. Bazı bölgelerde oluşan göllerin kenarına konulan masalarda piknik yaparak dinlenebilir, yürüyüş parkurları ve kaya tırmanış noktalırında doğa sporları yapabilirsiniz.



Burası aynı zamanda Türkiye’de kaya tırmanışının başladığı yer olarak kabul ediliyor. İlk kez 1970’li yıllarda kullanılmaya başlanan tırmanış rotaları, bugün de pek çok üniversite ve dağcılık kulüplerinin hatta arama kurtarma ekiplerinin antrenman yaptığı yerlerden.

Bölgede çeşitli yürüyüş parkurları ve tırmanış noktaları bulunmaktadır. Ayrıca tırmanış için müsait kayalık bölgeleri dağcılar için harika bir nokta oluşturuyor.



Ballıkayalar Doğa Yürüyüş Parkuru
Bu parkurun en ideal bafllang›ç yeri olarak, eski istanbul karayolu üzerinde bulunan Denizli Köyü dür. Parkurun 2 km'lik bölümü kanyon içerisinden geçiyor. Diğer kısımlar patika niteliğindedir. Dört mevsim yürünebilsede Nisan ayı en uygun zamandır. Parkur boyunca temiz su kaynağı bulunmadığından yanınızda su bulundurun.

Gebze Balkıkayalara nasıl gidilir?

Buraya özel aracıyla gelecekler, İstanbul – İzmit istikametinde D–100 kara yolundan ilerleyip Gebze’yi geçtikten hemen sonra Tavşanlı Köyü tabelasını takip etsinler. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Tavşanlı Köyü’nü 1km geçtikten sonra solda kalıyor.

Gebze otogarda inip, Demirciler Köyü ve Tavşanlı Köyü’nden geçen minibüslere veya yine Tavşanlı Köyü’nün içinden geçen 399 Tepecik – Gebze otobüsüne binebilirsiniz.