Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde aralık ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesiyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı ancak büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgaza yüzde 20 zam geldi.

Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesi de yüzde 20 oranında arttı.

‘PİYASALARDA OLAĞANÜSTÜ DALGALANMA’ MESAJI
BOTAŞ’ın fiyat tarifesiyle ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

* 01 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesinde Aralık ayında bir değişiklik yapılmamıştır.

* Ülkemizdeki konutlarda Evsel Enerji Fiyat Endeksi’ne (HEPI-Household Energy Price Index) göre Avrupa’nın en düşük fiyatlı doğal gazı kullanılmaktadır.


* Bununla birlikte 2021 yılı başından itibaren Dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki tüketicilerin, piyasalarda yaşanmakta olan olağandışı ve olağanüstü dalgalanmalara bağlı olarak fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmektedir.


* Ülkemizde ise bugüne kadar bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır.

* 01 Aralık 2021 tarihi itibari ile gelinen bu aşamada tüketicilerimizi imkânlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

* Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesinde Aralık ayında bir değişiklik yapılmamıştır.

* Artan maliyetlerden dolayı Büyük Sanayi ve Ticari Kuruluşları abone grubuna yüzde 20 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine de yüzde 20 oranında artış yapılmıştır.

KASIM AYINDA DA ZAM YAPILMIŞTI


BOTAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan kasım ayına ilişkin tarife tablosuna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olarak belirlenmişti.

Kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olan tarife, ekim ayındaki tarifeye göre 1000 metreküp doğalgaz için yüzde 48,40 artışla 3 bin 482 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,82 artışla 4000 lira olmuştu.



EKİM AYINDA YÜZDE 15 ZAM GELMİŞTİ


Doğalgaza ekim ayında da yüzde 15 zam gelmişti. Zam, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yapılırken mesken tarifesi sabit kalmıştı.

Doğalgazı Verimli ve Tasarruflu Kullanmak İçin;

1- Pencere ve Kapılara Isı İzolasyonu Yapılmalı

İzolasyon yaprak ısı kaçaklarını engelleyin. Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Bu şekilde % 5 - 10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.

2- Cihazlarınızın Periyodik Bakımlarını Düzenli Yaptırılmalı

Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca kombinizin verimli çalışması için su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edilmeli.

 

3- Radyatörlerin Önü Eşya ve Perdelerle Kapatılmamalı

Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için radyatörlerde çamaşır kurutulmamalı, önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, perdelerin radyatörün üzeri gelmesi engellenmeli örtülmemelidir.

4- Kombiler Kapatılmamalı Yerine Düşük Sıcaklığa Ayarlanmalı

Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak ısı verimliliğini artırabilirsiniz.

5- Perdeler Soğuk Havalarda ve Geceleri Örtülmeli

Binanızda ısı yalıtım olsa dahi cam ve kapıların ısı geçirgenliği yüksek olduğundan dolayı perdeler güneşli havalarda açık, soğuk havalarda ve geceleri kapalı tutulmalıdır.

6- Bina İzolasyonu Yaptırılmalı

Isı kaybı çoğunlukla çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Oysa çatı, dış duvar yalıtımı (mantolama) ve çift camlı pencere sistemi ile yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz.

7- Isı Yalıtım Levhası Kullanılmalı

Radyatörden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.

8- Radyatörlerde Termostatik Vana Kullanılmalı

Termostatik vanalar ile reglaj ayarı yapabilir, evinizdeki radyatörlerin ısınma derecesini eşit şekilde ayarlayarak ısıyı verimli kullanabilirsiniz.

9- Akıllı Oda Termostatı Kullanılmalı

Oda sıcaklığı oturma odaları ve salonlarda 22 derece, yatak odaları, koridor ve mutfaklarda 20 derece olmalıdır. Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması % 6’ya yakın yakıt tasarrufu sağlar.

10- Su Derecesini Çok Yüksek Ayarlamayın

Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlanmalı.

11- Ortam Nemlendirilmeli

Ortamdaki kuru hava ortam sıcaklığının daha az hissedilmesine neden olur. Radyatörlerin üzerine konulacak sıcak su kapları ile ortam nemlendirilirse mevcut sıcaklık olduğundan daha fazla hissedilecektir.

Güvenliğiniz İçin Bunları Yapın!

Güvenliğiniz için herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı hava akışını sağlayan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın.
Doğalgaz tesisatına kendiniz müdahale etmeyin.
Acil durumlarda 7/24 hizmet veren Doğal Gaz Acil 187 hattını arayınız.
Elektrik kesildiğinde kombinizi kapatmanız, elektrikler tekrar geldiğinde cihazınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.