Tüketiciyi Koruma Derneği – TükoDer Gebze Şube Başkanı Zeki Fettah tüketicileri yılbaşı alışverişlerine ilişkin uyardı. Şube Başkanı Zeki Fettah, “Yılbaşları, bayramlar ve diğer önemli günlerde aşırı tüketim toplumda körüklenmektedir. 
Mağazalar da indirimli ve kampanyalı satışlar furyası başlar, bankalar da ise sanki o günlere özel bir faiz indirimi varmış gibi tüketicilere kredi vermek için reklamlar ve algılar oluşturulur” dedi. Fettah açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi:

“TÜKETİCİLERİ UYARIYORUZ”

“Bankalar 1,15 ila 1,30 faizle 48 aya varan taksit imkânları ile kredi fırsatları sunmaya başlamıştır. Tüketicileri uyarıyoruz, bu krediler de önerilen faizler cazip değildir. Faiz oranı çok düşük gibi görünse de bileşik faiz hesaplandığın da yıllık faiz oranı yüzde 30’a yaklaşmaktadır. Ve ödediğiniz her taksit ödemesinin çok büyük bir kısmı öncelikle faiz ödemesine gitmektedir.  Bu yönden bakınca da kredinin maliyeti tüketicilere çok yüksek gelmektedir. Bir taraftan şatafatlı yılbaşı geceleri, yılbaşı tatilleri, yılbaşı alışverişleri gibi toplumu ihtiyaç dışı tüketime körükleyen algılar oluşturulmakta diğer taraftan bankalar ise ucuz kredi vaadiyle tüketicileri büyük bir borç altına sokmaya çalışarak, paradan para kazanmaya çalışmaktadır. Tüketiciler; bilinçli davranarak borç almaktan kaçının, bankaların ucuz kredi vaadine kanmayın. Aksi halde bir gece için alacağınız keyif, aylar, yıllar boyu sizlere acı olarak yansıyabilir. Uzun vadeli kredi vaatleri ile geleceğinizi ipotek altına aldırtmayın.  “Borç yiyen kesesinden yer” özdeyişinin sizlere verebileceği zararları unutmayın”

“ETİKETLERE DİKKAT EDİN”

Tüketicilerde yılbaşı nedeniyle hediye alma alışkanlıklarının olduğunu fırsat bilen firmalar, yalancı indirim kampanyaları düzenlemektedir. Ürün etiket fiyatının önce yükseltilerek, üzerinin çizilip indirim fiyattan satılıyormuş izlenimi verilmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun indirimli satışlara ait hükümlerine göre “Etiketlerdeki önceki fiyat ile indirim fiyatının belirtilmesi gerekir ve indirimden önceki fiyattan satış yapıldığının ispatı satıcıya aittir” bu nedenle tüketicinin indirim uygulayan mağazalarda etiketlere mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.”

“SOKAK TEZGÂHLARINDA AYIPLI MAL SATILIYOR”

Geçim sıkıntısı çeken tüketicilere hitap etmek için merdiven altı ürünlerinde böyle günlerde piyasaya sürüldüğünü görmekteyiz. Sokak tezgâhlarından alınan bu tür malların ayıplı olduğunda o tezgâhı bir daha bulmanız mümkün olmamaktadır.  Tüketicilerin buralardan alışveriş yapmaları halinde çok dikkatli olmaları gerekmektedir.”

HER SORUNDA YANINIZDAYIZ

Yılbaşı nedeniyle yapacağınız alışverişlerde, ayıplı mal veya ayıplı hizmetlerde haklarınızı kullanabilmeniz için, alış veriş yaptığınız mağazalarda ürün etiketlerini inceleyin, ürünün etiketlerde yazan özelliğini taşıyıp taşımadığını kontrol edin, yaptığınız her türlü alış verişinizde fatura, fiş belgesini alın ve bu belgeyi bir müddet saklayın, unutmayın ki aldığınız ürünlerde ayıp daha sonrada ortaya çıkabilmektedir. Yılbaşı nedeniyle karşılaşabileceğiniz her türlü ayıplı hizmet ve ayıplı ürün alışlarınızda Tüketiciyi Koruma Derneği ve tüm şubeleri sorunun çözümünde yanınızda olduğunu biliniz.”