Avrupa Birliği (AB), hızla tüm dünyayı saran dijital devrimde, kullanıcılarla ilgili bazı sınırlamalar ve kurallar getirmeye hazırlanıyor. Buna göre, sosyal medya kullanım yaşı sınırı 16 olurken, isteyen kişi tüm bilgilerini geri çekip dijital dünyadan yok olabilecek. 
2018’DEN İTİBAREN BAŞLIYOR

2018 başından itibaren geçerli olacak kuralların başında yaş sınırı geliyor. Buna göre, Facebook, Whatsapp ya da iTunes gibi sosyal medya ağları, 16 yaşından sonra kullanabilme şartına tabi olacak. Whatsapp yasal prosedürlerine göre, kullanma yaşı 16  olarak açıklanmıştı.

AB’nin uzun yıllar süren tartışmalardan sonra aldığı kararların amacı, kişisel verileri Google, Facebook ve diğer sosyal medya ağlarına karşı korumak ve kişisel hakları daha da güçlendirmek. Yeni kararlarla AB üyesi tüm ülkelerde belirli standartlar belirlenecek. Şu ana kadarki uygulamalar, dijital dünyanın o kadar da fazla gelişmediği 1995’ten kalmaydı.

DAHA SIKI KORUMA ŞARTI

Buna göre, kişisel adresler, banka bilgileri, arkadaş listeleri, bağlantılar ve fotoğraflar daha sıkı korunacak. Kullanıcıların, bunların kullanma hakları ya da yasaklanmasıyla ilgili net bir şekilde bilgi vermesi gerekecek. “Benim haklarımı kullanabilirsiniz” onayı alınmadan, bu tür bilgilerin yayılması artık yasak olacak. Facebook, iTunes, WhatsApp kullanma yaşı 16 olacak. Bu da ancak, 16 yaşından büyüklerin “bilgileri yayma ya da yaymama izni” verebilmesi anlamına da geliyor. iTunes kullanabilme yaşı 13 olarak belirlenmiş olsa da tüm sosyal ağlar yeni düzenlemeyle bir düzene konmuş olacak.

DİJİTAL ORTAMDA ‘YOK OLMA HAKKI’

En önemli noktalardan biri de, insanlar istedikleri zaman dijital dünyadan kaybolabilecek. Kişisel talep halinde, kişiyle ilgili tüm bilgiler ya da istenilen bilgiler yok edilecek. Bu yapılırken, müşterilerin kendileriyle ilgili tüm dataları alma hakkı saklı tutulacak. Yani kişiler, dijital dünyadaki tüm bilgilerini sadece kendisine saklayıp bir anlamda yok olabilecek.

Kişi, Facebook’tan başka bir dijital platforma geçmek isterse, Facebook buna izin vermek zorunda olacak.

UYMAYAN DEVLERE, AĞIR CEZA

Eğer dev internet firmaları buna uymazsa, çok ağır para cezaları gelecek. Kişisel bilgileri koruma yasasını ihlal eden Facebook, iTunes, Google, WhatsApp ya da Twitter gibi uygulayıcılara, yıllık cirolarının yüzde 4’ü oranında ceza kesilebilecek.

Avrupa Parlamentosu bu cezayı yüzde 5’e çıkarabilecek, ve hatta 100 milyon Euro’luk cezalar talep edebilecek. Kurallar sadece Avrupa’da değil, AB dışındaki, örneğin ABD’deki, firmalar için de geçerli olacak.

Kişisel bilgilerin korunmadığını iddia eden kişi, kendi dilinde bu konuyla ilgili merkezlere başvurabilecek.