Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ocak 2017 ayı ithalat verilerinde ayakkabı yan ürünleri Cumhuriyet tarihinin rekoru kırdı. İthalat yüzde bine yakın bir oranda artış gösterdi. Tarihi yükselişin altında yatan gerçeği ise ‘Ancak Türkiye’de olur’ dedirtecek bir cinsten.

'PARÇALA-BİRLEŞTİR!'

Türkiye ekonomi bakanlığı ayakkabıda yerli üreticiyi korumak için ithal ayakkabıya ek vergi uygulamasına gitmişti. Özellikle Çin ve Uzakdoğu’dan getirilen ucuz ayakkabının yerli üreticiyi etkilememesi için ithal ayakkabıya ek vergi getirilmişti. Ek vergiyi aşmak isteyen kurnaz firmalar ürünü parçalama yöntemi ile yurt içi piyasasına sokmaya başladı. Yurt dışında parçalı bir şekilde gelen ürün Türkiye’de birleştiriliyor. Böylece ek vergi vermeden ürünün Türkiye’ye girişi sağlanıyor.

ÇARK TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Akıllara durgunluk veren çark, şöyle işliyor: Yurtdışından özellikle Çin ve Uzakdoğu’dan ayakkabılar artık yekpare yerine parçalı bir şekilde ithal ediliyor. Ayakkabı lego parçaları gibi saya ve taban olarak 2 parça olarak Türkiye piyasasına giriyor. Gümrükten gerekli işlemlerin ardından parçalar ortalama 2 dakikalık işlemin ardından birleştiriliyor. Yerli üreticiye darbe vuran yasadışı işleyişin en kötü yönü ise son ürüne 'Made in Turkey' markası vurulması.

İŞLEMİ KOLAY, MASRAFI AZ

İstanbul Ayakkabıcılar Aykosan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi AYKOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Beyhan, konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beyhan, şunları anlattı: “Ayakkabı Çin’de kesiliyor. Türkiye'ye getirlirken hammade vergisi ne ise o veriliyor. Yarı mamul görünüyor çünkü. Ayakkabının derisi dikilmiş olarak geliyor. Sayanın dikimi ise 5 TL. Saya ve taban birleştiriiyor. Bu işlem çok para tutmuyor. Kolay yani.”

10 MİLYON ÇİFT TÜRKİYE PİYASASINA GİRDİ

Vurgun ile 10 milyon çift ayakkabının Türkiye'ye sokulduğu ifade ediliyor. TİM rakamları da bunu doğrular nitelikte. TİM'in Ocak 2017 ayı ithalat verilerinde ayakkabı yan ürünleri ortalama yüzde bin oranında arttı. İthalatta 640610 kodlu ayakkabı yüz aksamları artışı yüzde 802 arttı. 64069030 nolu kodu içeren dıştaban olmayan iç kısıma tutturulmuş ayakkabı yüzleri artışı yüzde bin 30 oldu. Vurgun Türk ayakkabı sektöründe çalışan 2 milyon kişiyi direk ilgilendiriyor. Yasadışı ithalat öncelikle Türk üretcileri vuruyor. Hem işçilik kaybediyor hem de sektör hazır ürün alan ve satan durumunda kalmasına mecbur bırakılıyor. Türk ekonomisinin ve üreticinin zarar etmesine neden olan yasadışı ithalatta kazanan ise sadece bu işe yeltenen firmalar oluyor. 10 dolarlık ithal ürün yekpare olarak Türkiye'ye ithal edilidğinde 22 dolara mal olurken parçalanarak getirilen ürün ise yaklaşık 14 doları geçmiyor. Aradaki ayakkabı başına 8 dolar ise usulsüzlük yapan firmalara kalıyor. Yerli üreticiler Ekonomi ve Gümrük ve ticaret Bakanlığı'nın olaya derhal müdahale ederek yasadışı ithalat yapan firmalara dur denilmesini bekleniyor.

Yeni Şafak