afta başında bankalara çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bankaların tüketici kredilerindeki faizi daha da düşürmesini, konut kredi faizlerinin de vatandaşların rahatlıkla ödeyebileceği seviyelere gelmesini istedi. 
 
Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ‘de kredi faizlerinde düşüş yaşanacağının sinyallerini verdi. 
 
Genel faiz oranlarının aşağı gelmesiyle birlikte tüketici kredilerindeki faiz oranlarında da mutlaka bir düşme oluşacağını belirten Akben, "Geçen haftalarda faiz oranları, ekim ayından bugüne en düşük seviyeyi test etti. Bu oranlardaki düşmeyle orantılı olarak da tüketici kredilerinde, konut kredilerinde ve diğer kredilerde faiz oranlarında düşme bekliyoruz. Faiz oranlarındaki düşmeyle birlikte zaten büyümenin daha olumlu bir seyre gireceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

Konut kredilerinde indirim
 
Uygulanan para ve maliye politikaları neticesinde ileriye yönelik belirsizliklerin azalması ve güven ortamının sağlanması bekleniyor. 
 
Erdoğan, “Birbirlerine bakarak değil katılımcı kuruluşlar, bankaları baz alarak değil, onlar da lütfen bu oranları düşürsünler ki tüketici yani konut kredisi alacak olan vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun” ve Türkiye’nin 2023 yılına kadar 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağı hesaplandığını Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada belirtmişti.
 
 
Dolayısıyla uzun zamandır beklenen faiz indiriminin arzu edilen seviyede gerçekleşmesiyle birçok banka da kredi faiz oranlarını düşürmüş olacak. Özellikle konut sektöründe satışların hız kazanması, vatandaşların da konut talebini kolayca karşılaması amaçlanıyor. Faiz oranının düşmesiyle daha çok kitle kredi kullanabilirken, oranlarının düşmesinin satışlara da pozitif yansıyacağı düşünülüyor.