Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte neredeyse her gün etrafta bir sünnet çocuğu görmek mümkün. Erkek çocuklar bir yandan “erkek olacaksın”, “erkekler ağlamaz”, “erkekler korkmaz” sözleri ile bu işleme hazırlanırken aslında cerrahi bir işleme çocuk, psikolojik bir travma ile gönderilmiş oluyor ve üzerine büyük bir yük bindiriliyor; rengarenk küçük prens kıyafetleri ile de duruma alışmaya çalışıyor. Sünnetin düğünü, duası, konvoyu derken atlanmaması gereken en önemli nokta yani yapılan cerrahi işlem bazen dikkatlerden kaçıyor. Sünnet bir ameliyattır ve ameliyat yapmanın kaideleri vardır. Bu sosyal olgu içinde en önemli nokta işin düğünü değil cerrahi kısmı olmalıdır, çünkü yapılan hataların telafisi zor olabilir!

Çocuğun ileriki yıllardaki yaşantısını doğrudan etkileyecek olan bu operasyon kimi zaman sokak aralarında mahalle berberinde, kimi zaman da toplu sünnet şölenlerinde steril olmayan şartlar altında yapılabiliyor. Yani zaman zaman sünnetin erkek sağlığı açısından önemli dönüm noktalarının başında geldiği unutuluyor. Oysaki sünnet, çağımız teknolojisi de eklenerek kesinlikle çocuk cerrahisi ya da üroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Cerrahisi Prof. Dr. Melih Tugay; “Çocuğunuzun sünnetini ne zaman yaptıracağınıza karar vermek için doktorların uyarısını dikkate almanız gerekiyor” diyor ve sünnet için en uygun dönem ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri veriyor:

ERKEN SÜNNET SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI

Sünnet, tüm dünyada sağlık açısından yararlı bulunan cerrahi girişimdir. Sünnet, yenidoğan bebeklerden itibaren her yaşta yapılmaktadır.  Sünnet ne kadar erken yapılırsa sağlık açısından faydalı yönlerinden o ölçüde erken yararlanılmaya başlanmaktadır. Sünnetin bazı yaş gruplarında yapılmasının sakıncalı olduğu söylenmektedir. Bu durum artık günümüzde yapılan sünnet teknikleri sayesinde geçerliliğini yitirmiştir. Aksine her yaşta sünnet yapılması önerilmektedir. 

Eğer yenidoğan bir bebeğin sağlık durumu uygunsa hastaneden taburcu olacağı gün yada ilk kontrole geldiğinde lokal anestezi ile yapılan sünnetin en ideal zaman olduğu düşünülmektedir.

Özellikle sünnet derisinin dar olması nedeniyle bazı yenidoğanlar idrarını yaparken huzursuzlanmakta ve güçlük çekmektedir. Ayrıca sünnet derisinde kızarıklık ve enfeksiyon oluşabilmektedir. Sünnet yapılarak bu tür sorunlar ortadan kalkmaktadır.

Yenidoğan döneminde sünnet yapılmasının en önemli avantajı lokal anestezi ile gerçekleştirilebilmesidir. Daha ileriki dönemlerde bebeğin fiziksel gelişimine göre 4 aydan sonra sadece lokal anestezi ile sünnet yapılması ağrı duyusu ve korku nedeniyle güç olmaktadır. Yaş ilerledikçe bu problemler daha artmaktadır. Özellikle okul çocuklarında korku, endişe ve psikolojik sıkıntılar daha belirgin ortaya çıkabilmektedir. Sünnet sonrası yine bu yaş grubunda peniste ağrı acıma hissi daha sık olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle sünnet olmak için ileriki yaşları beklemek avantajlı değildir.

Yenidoğan döneminde sünneti yapılmamış bir çocukta sünnet için uygun zaman en erken zamandır. Genellikle 4’üncü aydan sonra sünnetin hastanın durumuna göre sedasyon, rejiyonel ve genel anestezi kombine olarak yapılması daha uygun olmaktadır.  Bu yöntemlerin hangisi veya birlikte uygulanacağı anestezi hekimi ve ailenin ortak kararıyla verilmektedir. Lokal anestezi dışındaki yöntemlerde sünnet öncesi 4-6 saat arası açlık gerekmektedir.  Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa 2 saatlik açlık yeterli olmaktadır. 

Tüm yaşlardaki sünnetler günübirlik ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sünnet sonrası ilk beslenme lokal anestezi ile yapılmışsa ve hemen diğer anestezi teknikleri uygulanmışsa hastanın durumuna göre 1-2 saat sonra yapılabilmektedir.

DİKİŞSİZ, YAPIŞTIRMA YÖNTEMİYLE SÜNNET

Hastanemizde yapılan sünnetlerde dikiş kullanılmamaktadır. Sünnet derisi bir madde ile birleştirilmektedir. Bu sayede sünnet sonrası pansuman yapılmamakta ve özel bir bakım ilaç uygulaması yaranın kapalı kalması gibi rahatsızlık verici uygulamalar gerekmemektedir. Sanki hiç sünnet olmamış gibi yaşına göre hastanın altı temizlenmekte, banyo yapılabilmekte ve yatak istirahati gerekmemektedir. Sünnet sonrası yaşa göre direk bez ya da külot giyilebilmektedir. Her sünnet sonrası kanama ile karşılaşılsa da bu hastanın sağlığını bozacak bir şekilde olmamaktadır. Enfeksiyon gelişimine ise hemen hemen hiç rastlanmamaktadır. Uyguladığımız sünnet tekniği sayesinde sünnet sonrası iyileşme hızlı ve sorunsuz şekilde olmaktadır.