Kocaeli 8. Kitap Fuarı’na konuk olan Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, “Aile içi İletişim” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide yüzyılın hastalığı strese dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Taştan, “Bir insanın stresini yönetmesi için olmazsa olmazı bakış açısıdır. Sizin bakış açınız kirliyse dışarıyı doğru göremezsiniz” dedi.

TERMOMETRE Mİ TERMOSTAT MI OLACAKSINIZ?
Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, Akçakoca Salonu’nda yoğun bir okuyucu izleyicisi ile buluşarak Aile İçi iletişim ve Stres konusunda görüşlerini aktardı. “Ah demenin sadece düşmana faydası var” diyen Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, “Başımıza bir sıkıntı geldiğinde ilk tepkimiz şikâyet etmektir. Termometre de termostat da sıcaklığı ölçer. Biri sıcaklığı ölçer, biri ayarlar. Onun için termostat mı termometre mi olacaksınız buna karar vermeniz lazım” dedi. 

NİYE BEN?
“Stresinizi yönetmek için iç konuşması yapın” diyen Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, “Bazılarımız bunu olumsuz yapıyor. Niye sorusu sıkıntıyı arttırır. Başımıza iyi gelen bir olayda niye sorusunu sormayız. Ne zaman mutsuz olursak niye sorusunu sorarız. Kendi kendimize sorduğunuz sorular kaderiniz olur. Niye sorusunun cevabı olumlu değildir. Bu soru bizi daha da sıkıntıya sokacaktır” şeklinde konuştu.

İYİ BİR DOSTUNUZ VARSA PSİKOLOĞA İHTİYACINIZ YOK
Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan ilgiyle izlenen söyleşisinde eski mahallere ve yaşanan dostluklara değindi. “Eskiden mahalleler vardı ve orada teyzelerimiz, amcalarımız vardı. Bizi dinlerlerdi. Sıkıntımızı alırlardı” diyen Yrd. Doç. Dr. Taştan, “Oysa şimdi bir arkadaşınıza sıkıntınızı anlatamıyorsunuz o sizden daha çok sıkıntısını anlatmaya başlıyor. İyi bir dostunuz varsa psikoloğa, psikiyatriste ihtiyacınız olmaz” dedi. 

AİLE NE DEMEK?
‘’Ailenin etimolojik anlamı ‘geçim darlığı’ ve ‘sarmaşık bitki’ demektir” diyen Yrd. Doç Dr. Kenan Taştan, “Her ailede bir geçim darlığı, huzursuzluk vardır. Sarmaşık bitkisiyseniz sorunları aşarsınız. Çanakkale’de içimize giremeyenler çanak antenle bunu başardılar. Aile yapısına girdiler. Boşanmalar son yıllarda yüzde üç yüzden daha fazla arttı. Türk aile yapısının çatırdadığını görüyoruz” dedi. Söyleşinin izleyenlerin sorularını yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, kendisini kitap dostlarıyla buluşturduğu için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.