Geçtiğimiz Kasım ayında çarşaf giyerek soygun amacıyla giren ve 14 kişiyi 7 saat rehin tutan ve polisin düzenlediği operasyonla yaralı olarak ele geçirilen rehin alan İsmail İ.’nin davasında ilginç bir gelişme yaşandı.

"SİLAH ZORUYLA SOYGUN YAPMAYI PLANLADIM"
Vatan'ın haberine göre; 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan İsmail İ. etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini söyleyerek, "Kredi borcumun haricinde ufak tefek borçlarım vardı. Maaş çektiğim şubeye silah zoruyla soygun yapmayı planladım. Üzerime bomba düzeneği hazırlayarak çarşaf giydim. O an böyle bir şeyi nasıl yaptığımı hatırlamıyorum. Etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istiyorum" diyerek pişman olduğunu söyledi.

"CAMDAN ATLADIK, ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ"
Duruşmalara katılan 8 müşteki ise ifadelerinde sanıktan şikayetçi olmadıklarını söyleyerek, "Sanık bankaya girerek çarşafı kaldırarak, düzenek göstererek, ‘bomba var patlatacağım’ dedi. Elindeki poşeti banka çalışanlarına vererek paraları doldurmalarını istedi. Fırsattan istifade ederek bazılarımız ikinci kata çıkarak camdan atladık. Şikayetçi değiliz” dedi.

"GÖREV YAPAN KOLLUK GÜÇLERİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ"
Duruşmada sanıktan şikayetçi olmayan müştekilerden bazıları ise tam aksine görevini yapan polislerden şikayetçi olduklarını söyleyerek, “Camlardan atladıktan sonra sanık tek başına kaldı. Polisler bu zamanda müdahalede bulunmadı. Bizlerin camdan atladığımızı gördükleri halde merdiven ya da minder açılmadı. Görev yapan kolluk güçlerinden şikayetçiyiz” diye konuştular. Duruşma ifade vermeyen müşteki ve mağdurların dinlenmesi için ileri tarihe ertelendi.

43 YIL STOCKHOLM'DE YAŞANMIŞTI
Jan Erik Olsson, İsveç'in başkenti Stockholm'de 23 Ağustos 1973'te hapisten kaçıp soygun amacıyla bir bankaya girmişti. 4 banka çalışanını 6 gün boyunca rehin tutmuştu. Olay sırasında telefonla basına konuşan rehinelerden Kristin Enmark’ın “Asıl korktuğum polis. Biz burada iyi vakit geçiriyoruz” demesi, ülkede şok etkisi yaramıştı.

Ama asıl şok rehine krizi bittikten sonra yaşanmıştı. 28 Ağustos 1973'te polis bankaya bayıltıcı gaz vererek soyguncuyu ele geçirmişti. Rehinelerden birinin soyguncuya duygusal anlamda bağlandığı ortaya çıkmıştı. Hatta nişanlısını terk etmiş ve soyguncunun hapisten çıkmasını beklemişti. Rehineler, mahkemede soyguncular aleyhinde ifade vermemiş, hatta savunma ücreti için para toplamışlardı. İsveçli banka soyguncusu Jan Erik Olsson, olumlu ifadeler sonucu 8 yıl hapis yatıp çıkmıştı.