Dumankaya İnşaat firmasının sahibi Halit Dumankaya ve Uğur Dumankaya geçtiğimiz günlerde paralel operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı. Haber basına yansımış ve Büyükşehir’in Nisan ayı meclis toplantısında CHP’li meclis üyesi Engin Taşdemir ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak arasında Dumankaya firmasıyla ilgili çıkan tartışmada büyük yankı uyandırmıştı.  Konuyla ilgili bugün Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Özak Ve Demirci’nin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Polat da katıldı.

 
TARTIŞMIŞLARDI
Çayırova Akse Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 142 dönümlük arsada kat artışı yapılması ve arsadaki kat izninin 6 kattan 12 kata çıkarılmasıyla ilgili konuşan CHP’li Engin Taşdemir’in , “Dumankaya firmasının sizin o çok korktuğunuz, devlete çok zarar vereceğini iddia ettiğiniz paralel dediğiniz yapıyla yakın ilgisi var? Bu firmanın imar iznini 6 kattan 12 kata çıkararak bu firmayı kolluyorsunuz” ifadelerine karşı Zekeriya Özak, “Anlamıyorsun, etmiyorsun. Neye itiraz ettiğin belli değil. Bu bir vizyon projesidir” ifadelerini kullanmış ve ikili arasında tartışma çıkmıştı. Konuyla ilgili konuşan Özak, CHP’lilerin de projede imzası olduğunu dile getirdi.
 
CHP’LİLER OY VERDİ
Özak, Büyükşehir Belediyesi’ndeki makamında gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Bir yerel gazetede geçtiğimiz günlerde mecliste aldığımız bir imar kararıyla ilgili iddialara cevap vermek için bu toplantıyı düzenliyoruz. Burada çok rahat bir şekilde görmüş olduğunuz 143 dönüm konut alanı ve ortasındaki 27 dönüm yeşil alanla birlikte 170 dönümü bulan bir plan tadilatı karara bağlandı. Bu alan 2010 yılında yaklaşık olarak 18 adaya ve 100’ e yakın parsele sahip bir alandı. Bu alanın üzerinde her parsele ayrı ayrı alt yapı yatırımı gittiği zaman, örneğin su hizmetleri gittiği zaman kamuya ciddi bir maiyet getiriyordu. Oy birliğiyle biz bu alanı tek parsel haline getirdik. Şu anda itiraz eden CHP’li arkadaşlar bu plana oy vermişlerdi” ifadelerini kullandı.
 
ANLAMAMAZLIKTAN GELİYORLAR
Özak konuşmasında CHP’lilerin konuyu anlamamazlıktan geldiklerini vurgulayarak, “Yine 2013 yılında yaptığımız düzenlemeyle, yaklaşık olarak tabanda yüzde 35 bir kullanım söz konusu adeta beton alana dönüşmüş bir alan. Biz bu alanı toplam inşaat alanını yüzde 10 düşürmek kaydıyla 6 kattan 12 kata yükselttik. Toplam inşaat alanı 6 katken 12 kata yükselince 2 misli artmadı tam tersi yüzde 10 düşürüldü. Bunu CHP’li arkadaşlarımız ya anlamamazlıktan geliyorlar. Ya da anlamıyorlar. 2015 yılında aldığımız meclis kararı bütün partilerin kararıyla alındı. Ve bu karar kararı oy birliğiyle kabul edildi” dedi.
 
RANT YOK
Geçtiğimiz hafta meclis toplantısında 12 kata müsaade edip, alanı da yüzde 10 oranında düşürdük diyen Zekeriya Özak, “Aynı zamanda adanın çevresinde yer alan 15 metrelik imar yolunu Büyükşehir’e telkini sağlanacak bir düzenleme yaptık. Ve yolu genişletmiş olduk. Bu düzenlemelerin planlama anlamında her hangi bir uyumsuzluğu söz konusu değildir. Çevreyle de uyumsuzluğu söz konusu değil. Toplam inşaat alanı düzenlenerek yeşil alanları arttırıldı. Arkadaşlarımız ısrarla sanki iki misli bir imar verilmiş gibi gösteriyorlar. Taban kullanım alanı yüzde 18’lere düşürülmüştür. Açık alanları artırılmıştır ve genel yapılaşma karakterine uyum sağlanmıştır. Burada herhangi bir rant sorun söz konusu değildir. Çok büyük bir alanda yapmış olduğumuz bu düzenlemeyle ilgili kentimize bir kazanım söz konusudur” ifadelerini kullandı.
 
KARŞIYIZ
Paralel iddialarının yakışıksız ve yersiz olduğunu ifade eden Özak, “Yine aynı gazete haberinde Büyükşehir Belediye başkanımızı, belediyemizi ve beni paralel yapı gibi bir yapıyla bağdaştırma gibi son derece yanlış bir muamele ile karşı karşıya kaldık. Milletimizin bölünmez bütünlüğüne, halkımız tarafından seçilerek başa gelen hükümetimizi örgütlenmek suretiyle, yıkmaya çalışan her türlü yapı ve terör örgütüne sonuna kadar karşıyız. Türkiye’nin adeta mozaiği olan Kocaeli’mizde illegal yapıların hükümetimiz temsilcileri ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Karaosmanoğlu’nun olduğu bir şehirde tutunması asla mümkün olmayacaktır. Bizde devletimizin hassasiyetlerimize sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Güneş balçıkla sıvanamaz” dedi.
 
SUDAN BAHANELER
Zekeriya Özak bizim muhatabımız arsa sahibidir diyerek, “Buradan CHP’lilere tavsiyem; Sudan bahaneler üretmesinler ve bizi sudan işlerle uğraştırmasınlar, yapılacak çok önemli işlerimiz var. Bu arsanın mülkiyeti bahsedilen şahısla hiçbir ilgisi yoktur. Bu arsanın sahibi G.H.A.Ş(Gayrimenkul Anonim Şirketi)’tır. Bahsettiğiniz kişi bu firmanın müteahhiti olduğunu düşünüyoruz. Bizi ilgilendirmez. Hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamdaki imar tadilatı konusundaki muhatabı arsa sahibidir. Haşim Gürpınar’dır. Bize hem Büyükşehir belediyesine hem Çayırova Belediyesi’ne bahsedilen kişinin en ufak bir müracaatı söz konusu değildir. Resmi bir kayıt söz konusu değildir. Bu anlamda haksız ithamla karşı karşıyayız. Hukuk müşavirliğimiz bize rapor sunduğu takdirde bu haksız eleştirilerin cevabını mahkemede verecekler” şeklinde konuştu.