Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankasının (BoJ)  para politikasında değişikliğe gitmesinin ardından hareketlilik artarken, ABD  Merkez Bankasının (Fed) bu akşam atacağı adımlar bekleniyor.

BoJ politika faizinde değişikliğe gitmezken, resmi parasal taban  hedefinin olmadığı, enflasyonun yüzde 2'yi geçene kadar parasal genişleme ile  "Getiri Eğrisinin Kontrolü" politikasını izleyeceğini kaydetti. Açıklamada yıllık  80 trilyon yen tutarında Japon Devlet Tahvili alımının süreceği ancak bu rakamın  daha az ya da daha çok olabileceği ifade edildi. BoJ ayrıca getiri eğrisinin  kontrolü için yeni piyasa operasyonları uygulanacağını ve enflasyon hedefini  tutturana kadar parasal genişlemeye devam edileceğini belirtti.

Analistler, atılan adımlarla uzun vadeli tahvil faizlerinin  yükseleceği ve kısa vadeli tahvil faizleri ile arasındaki getiri eğrisinin  açılacağını, bu sayede bankaların vade tedirginliğinin azalarak kredi verme  iştahının artabileceğini belirtiyor. Bu beklentilerle bugün Japonya'da banka pay  piyasalarında yoğunlaşan alımlarla Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,9  değer kazanırken, dolar/yen paritesi yüzde 0,8 artışla 102,6 seviyesine çıktı.

BoJ kararının ardından tüm piyasalarda hareketliliğin arttığı  gözlenirken, özellikle uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş dikkati çekti.  ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri, kararın açıklanmasıyla ilk anda yüzde 1,73'e  yükseldikten sonra yüzde 1,70'in hemen üzerinde dengelendi. Dün yüzde eksi 0,05  olan Japonya 10 yıllık tahvil faizleri de yükselişe geçerek yüzde eksi 0,03'e  çıktı.

Analistler, BoJ kararının ardından yatırımcıların gözlerini Fed'e  çevirdiğini belirtiyor. Fed'in dün başlayan ve kararları bugün saat 21.00'de  açıklanacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri artırması  beklenmezken, karar metni ve sonrasında Başkan Janet Yellen'ın açıklamalarının  piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.

Dün genel olarak dünya borsalarında sınırlı da olsa pozitif bir  havanın etkili olduğu ve merkez bankalarının kararlarının beklendiği görüldü.  Yurt içinde ise önceki günkü hızlı yükselişin ardından kar satışlarıyla gerileyen  BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,46 düşüşle 77.313 puandan tamamladı.

Bugün BoJ kararının ardından tahvil piyasasındaki hareketliliğin  kurlara da yansıması dikkati çekiyor. Dolar/TL bankalararası piyasanın açılışında  2,9881'i görmesinin ardından 2,9820 seviyelerinde dengelenirken, yen/TL ise yüzde  0,65 azalışla 0,0294'ten 0,0290'a indi.

Analistler, BoJ kararının ardından piyasalardaki oynaklığın gün  boyunca devam edebileceğini ve Fed kararının bekleneceğini belirtiyor. Uzun  vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin gelişmekte olan ülke  piyasalarında negatif etkisinin olabileceğine değinen analistler, bununla  birlikte parasal genişleme adımlarının devam edeceği ve ekonomik aktivitenin  toparlanabileceği beklentilerinin de dünya genelinde pay piyasalarını  destekleyeceğini ifade ediyor.

Dolar/TL'nin 2,9830'un üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda TL  üzerindeki baskının artabileceğini tahmin eden analistler, aksi durumda 2,9650  seviyelerine geri çekilme beklenebileceğini, BIST 100 endeksinde ise 76.000 -  77.700 bandının takip edileceğini kaydediyor.