Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretimine başlanan yüksek yerli katkılı Piri Reis denizaltı gemisinin ilk kaynak töreni Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yapıldı

 
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın “Yeni Tip Denizaltı Projesi” kapsamında inşa edilmesi planlanan ilk denizaltı olan Piri Reis denizaltı gemisinin ilk kaynak töreni, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yapıldı. 8 Ekim tarihinde basına kapalı olarak düzenlenen törende denizaltı gemisinin ilk kaynağını Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu yaptı. Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ve aralarında Gölcük Tersanesi’nin eski komutanları ve personelinin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Bostanoğlu, törende yaptığı konuşmada “En gelişmiş teknolojiye sahip olacak havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltıların Gölcük Tersanesi’nde inşa edilmesinin, Milli Denizaltı Projesi’nin hayata geçirilmesi adına önemli bir aşama olacaktır” dedi.
 
ÖNEMLİ PROJE
Yeni Tip Denizaltı Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından milli denizaltı üretme hedefinin ilk adımı olarak görülüyor. Proje kapsamında denizaltı üretimindeki milli payın artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltı üretilecek. Yeni tip denizaltılar, su sathına çıkmaksızın haftalarca dalmış durumda harekat icra edebilecek ve sessiz seyir yapabilme imkanına sahip olacak. Türk Deniz Kuvvetleri’nin harp gücüne önemli bir katkı sağlayacak denizaltılar için 2 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan ve 22 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmenin ardından proje çalışmaları başlatılmıştı. Projenin ana yüklenicisi TKMS Ortak Girişimi. Yerli Alt Yükleniciler ise Aselsan, Havelsan, Milsoft, STM A.Ş., Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, Meteksan Savunma, IDS ve AYESAŞ olacak. Projenin bütçesi ise 2,7 milyar dolar.