Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1993 yılında Darıca’da yaptırdığı Darıca Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi, Ağustos 2015 tarihinde Gebze Teknik Üniversitesi uzmanları tarafından incelemeye alınmış yapılan tespitler sonunda huzurevi binası için can güvenliği olmadığı ve göçme tehlikesi bulunduğuna ilişkin rapor verilmişti. 

Bunun üzerine Kasım ayında da Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından huzurevindeki yaşlıların diğer bakımevlerine nakledilmelerinin ardından boşaltılmıştı. 

Yaklaşık bir yıldır atıl vaziyette duran bina yabancı madde bağımlılarının ve satıcılarının yeri haline geldi. Kapıları ve camları kırarak içeri giren kimliği belirsiz şahısların burada konaklama yaptıkları ve uyuşturucu madde kullandıkları iddia ediliyor. Çevre evlerde oturan vatandaşlar, hava karardıktan sonra şahısların binaya girdiklerini burada uyuşturucu kullandıkları yönünde duyum aldıklarını söyleyerek korkmaya başladıklarını söylediler. Hava karardıktan sonra dolaşmaya ve parklara çıkmaya korkar olduklarını vurgulayan mahalle sakinleri emniyet yetkililerinden burası için daha duyarlı olmalarını istediler.