Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, gelecek yıl İtalya'da düzenlenecek "Formula SAE" yarışlarına katılmak için tek kişilik formula aracı üretecek.

Fakülteden 16 öğrenci, "Formula SAE" yarışlarında Türkiye'yi temsil etmek için martta bir araya gelerek çalışmalara başladı. Tasarımı büyük ölçüde tamamlayan öğrenciler, gelecek yıl hazirana kadar formula aracının üretimini gerçekleştirip, eylülde İtalya'daki yarışlarda piste çıkmayı planlıyor.

Projenin danışmanlığını yapan KOÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Asım Güven, AA muhabirine, "Formula SAE"nin, Avrupa'nın en köklü, eğitici motor sporları yarışması olduğunu söyledi.

Dünya çapındaki bu organizasyonun, zorlu rekabet ortamında öğrencilerin becerilerini geliştirmesine fırsat sunduğunu belirten Güven, "Dünyanın pek çok ülkesinden üniversite öğrencileri, formula tipi tek kişilik yarış araçları tasarlayıp üreterek yarışmaya katılır ve takım çalışması, bütçe yönetimi, üretim ile tasarım konularında tecrübe kazanır" diye konuştu.  

"Tamamen öğrenciler tarafından tasarlandı"

Güven, yarışmaya katılmak isteyen KOÜ öğrencilerinin kurduğu ekibin, şu ana kadar şasinin büyük bölümünü bitirdiğini, dış kaporta analizlerinin de devam ettiğini bildirdi.

Tek kişilik formula aracının tamamen öğrenciler tarafından tasarlandığına dikkati çeken Güven, "Araçta motor ve aktarma organları dışındaki her şey yerli olacak. Maliyeti 100 bin lirayı buluyor" dedi.

"Dereceler elde etmek istiyoruz"

KOÜ Formula Student Takımı lideri Akif Bayraktar ise yüzde 90 tamamladıkları tasarım çalışmalarını kasım sonuna kadar bitireceklerini ifade etti.

Haziranın ilk haftasına kadar üretimi tamamlamayı hedeflediklerini vurgulayan Bayraktar, "Aracın teknik adı 'KOUFS01' olacak. 3,5 saniyede 100 kilometre hıza çıkacak. Yaklaşık 85 beygir gücünde ve maksimum hızı 120 kilometre olacak. Ayrıca Türkiye'deki ilk kanatlı formula aracını üreteceğiz" diye konuştu.

Yarışmaya 2010'dan beri Türkiye'den takımların katıldığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sadece İstanbul Teknik Üniversitesi piste çıkabilme başarısı göstermiş. Yarışabilmek için bazı değerlendirmelerden geçiyorsunuz. Statik etaplar var, burada sunum yapıyorsunuz. Daha sonrasında aracınıza birtakım teknik uygulamalar yapılıyor. Şu ana kadar Türkiye'den katılan takımlar o uygulamaları geçip piste çıkamadı. Biz piste çıkmayı hedefliyoruz. Ülkemiz ve okulumuza mühendislik anlamında değer katmak amacıyla yola çıktık. Uzun soluklu olarak, arkadan gelen öğrencilerin bunu sürdürmesini ve dereceler elde etmesini istiyoruz."