Kocaeli Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli’deki bütün OSB’lerde ara eleman ve kalifiyeli eleman yetiştirmek amacıyla endüstri meslek liselerinin kurulacağını belirtti. Halen 3 OSB’de faaliyette olan meslek liselerinin de OSB yönetimlerine devredileceğini kaydeden Aydın, “Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından geliştirilen proje ile sanayi alanında görülen ara ve kalifiye eleman sıkıntısının önüne geçilebilecek. Kurulması planlanan endüstri meslek liseleri devlet tarafından değil sanayiciler tarafından yaptırılıp işletilecek” şeklinde konuştu.. 

GOSB'ta sıra atölye yapımında 

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik de bu proje ile öğrencilerin teorik eğitimin yanısıra fabrika ve işyerlerinde üretime katılacağını vurgulayarak, “Değişen şartlara ve teknolojiye uyum sağlayan, teknik bilgi ve donanımı en üst düzeyde öğrenciler olarak yetişmelerini amaçlıyoruz. Kocaeli’de bulunan 13 OSB’den birisi olan Gebze OSB’deki (GOSB) Tadım Jale Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 1 nolu binası hizmete açıldı. 2 nolu bina ve atölye için proje çalışmalarına başlandı. Okul OSB yönetimi tarafından işletilecek. Okul 32 derslik ve 3 atölyeye sahip. TOSB’da faaliyet gösteren 19 derslik ve 4 atölyeye sahip olan Hatice Bayraktar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de OSB yönetimine devredilecek” şeklinde konuştu.

Gebze Güzeller OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ise 40 derslik, 5 atölye, 500 kişilik kapalı spor salonu ve anaokuluna sahip olduğunu aktaran Çelik, “Okul için çevre tanzim çalışması da yapıldı. Anaokulunun yapımı tamamlandı. Derslik binası ve çevre tanzim işleri yüzde 20’lik fiziki gerçekleştirme ile devam ediyor. Proje tamamlanınca okul OSB yönetimi tarafından işletilecek. Kartepe’de bulunan Arslanbey OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 24 dersliği, 3 atölyesi olacak ve çevre tanzimi de yapılacak. Okul binasının yüzde 75’lik kısmı bitirildi. Anaokulunun yapımı tamamlandı. Derslik binası ve çevre tanzim işleri yüzde 20’lik fiziki gerçekleştirme ile devam ediyor. Proje tamamlanınca okul OSB yönetimi tarafından işletilecek” diye konuştu. 

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEPOSB), GEPOSB ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı ( PAGEV) tarafından kurulmuş olan PAGEV Anadolu Meslek Lisesi’nin 2003 yılından beri eğitim verdiğini söyleyen Çelik, Kocaeli’de bulunan Dilovası OSB (DOSB), Asım Kibar OSB, Kocaeli Gebze 6.Makina İhtisas OSB (IMES), Makine İhtisas OSB, Kocaeli Gebze 5.Kimya İhtisas OSB (GEBKİM), Kocaeli Gebze Kömürcüler OSB, kuruluş aşamasında olan Alikahya OSB ile Kandıra Gıda OSB’de meslek liselerinin kurulması için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Öğretmenler AB’de 1 ay eğitime gönderilecek

Kocaeli OSB’lerinde görev alacak mesleki ve teknik Anadolu liseleri öğretmenlerinin AB ülkelerine 1 ay işbaşı eğitimine gönderileceğini belirten Çelik, “İlimizden 10 alanda 12 meslek dersi öğretmeninin 4 hafta süre ile AB ülkelerine mesleki becerilerini geliştirmesi amacıyla gitmelerini sağlayacağız. Bu proje ile meslek dersi öğretmenlerimiz Bu ülkelerde 1 hafta teorik, 3 hafta fabrikalarda işbaşı eğitimi alacak.Projenin bütçesi 754 bin eurodur. Öğretmenlerin eğitim, ulaşım, konaklama, yiyecek, içecek masrafl arının tamamı proje bütçesinden karşılanacak” diye konuştu.

dunya.com