TÜİK verilerine göre Kocaeli, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu illerden biri.

TÜİK, 2013 yılı ölüm nedeni istatistiği yayınladı. TUİK’in istatistiğine göre ölümlerin yüzde 39,8'inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını açıkladı. TÜİK verilerine göre, ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları yüzde 39,8, iyi huylu ve kötü huylu tümörler yüzde 21,3, solunum sistemi hastalıkları yüzde 9,8, endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar yüzde 5,6, dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenme yüzde 5,5 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları yüzde 4,1 oldu. Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin erkeklerde görüldüğü tespit edildi.

Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 38,8'ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu.Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 38,8'i iskemik kalp hastalığı, yüzde 25,2'si serebro-vasküler hastalık, yüzde 17,7'si diğer kalp hastalığı ve yüzde 12,8'i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.

Gırtlak ve soluk borusu, akciğer tümörü, ölüme en çok neden olan tümör olarak gösteriliyor. Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,3'ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 8,9'u midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8,2'si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 6,9'u kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5,9'u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi.

Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.