Türkiye Cumhuriyeti, laik ve demokratik bir ülke. Cumhuriyetle yönetiliyor. Şu anda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan da sık sık laiklikten övgüyle söz ediyor, Başkanlık sisteminde cumhuriyetin zarar görmeyeceğini söylüyor! Ama gelin görün ki kendisini destekleyen, genel başkanı olduğu AKP’nin kimi kurmayları kimi zaman Erdoğan’ın söylemleri ile tezat düşen ifadeler sarf edebiliyor.

Tıpkı Başiskele Belediyesi’nin AK Parti’li meclis üyesi Mehmet Yavuz gibi. 15 Temmuz anma ve kutlamalarında halka seslenen Recep Tayyip Erdoğan’ın görselini Facebook hesabında paylaşan Yavuz, üzerine “Ümmedi Muhammedin selameti için, Hilafet geri gelsin, Recep Tayyip ERDOĞAN Halife olsun. Bence daha fazla beklemeye gerek yok” ifadelerini sarf etti.

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını engelleyen saltanat ve halifelik, yeni kurulan milliyetçi ve ulusal kimlikli Türkiye Cumhuriyeti’ne uyumlu değildi. Saltanat kaldırılmış, Cumhuriyet ilan edilmişti. Halifeliğin yetkileri ise dinî konularla sınırlandırılmıştı.

Halife olan Abdülmecit Efendi'nin, zamanla hükümetin talimatlarının dışına çıktığı görüldü. Kendisini devlet başkanı gibi görmeye başladı. Bu durum ise yeni rejim için bir huzursuzluk kaynağı oluyordu. Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.

Yıllar önce kaldırılan saltanat ve halifeliğin tekrar geri gelmesini isteyen AK Parti’li meclis üyesi Mehmet Yavuz’a takipçilerinden destek de vardı, tepki de.

Evet, Recep Tayyip Erdoğan’ın laiklik ve cumhuriyet ile ilgili sözlerine karşın, Erdoğan’ı halife ilan etmek isteyen Mehmet Yavuz, partisinin görüşünü mü yansıttı, yoksa kendi çalıp kendi mi oynuyor? Keza bir meclis üyesinin cumhuriyete karşı yaptığı bu paylaşım kabul edilemez.