KOÜ  Tıp Fakültesi  Konferans Salonunda gerçekleşen panele, Kocaeli Üniversitesi  Tıp Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Zafer Utkan, Kocaeli Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Mürsel Durmaz, İl Müdür Yardımcısı Dr. Arzu Aşı,  Şube Müdürü Yaşar İşler,  İzmit İlçe Müftüsü  Abdülkadir Keşvelioğlu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi  sorumlu hekimi  Doç. Dr. Levent Özkan, Marmara Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr.  Aysel Gürkan  katıldı. Konu ile ilgili sunumlar yapıldı.

KADAVRADAN NAKİL ARTMALI
Moderatörlüğünü  Kocaeli Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Mutlu'nun yaptığı panelde konuşan Kocaeli Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Mürsel Durmaz, “Organ Bağışı toplumsal bir konu,   Organ nakil ve bağışı  konusundaki sayısal veriler insanların bilgilendirilmesi ve bilincin oluşturulması  amacımızdır.Sahada yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. Biz de   Kocaeli   olarak aldığımız bağışlarla Türkiye'de dördüncü sıraya yükseldik  Her yıl organ nakli bekleyen insan sayısı artarken organ bağışı ise yetersiz kalmakta. Bu durum Türkiye'de organ bağışının yeterli düzeyde olmadığının göstergesidir. Organ naklinde canlı nakilden çok, kadavradan nakil sayısını arttırmak gerekmektedir” dedi.

DİNEN SAKINCA YOK


İzmit İlçe Müftüsü  Abdülkadir Keşvelioğlu da konuyla ilgili şunları söyledi:
“Burada organ veya dokusu alınan kişinin ölmüş olması,  yakınlarının rızasının sağlanması, alınacak doku veya organ karşılığında hiçbir ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması esastır. Bu şartların oluşması halinde organ naklinde dinen bir sakınca yoktur”