Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 8. kez düzenleyeceği Kocaeli Kitap Fuarı, 14-22 Mayıs 2016 tarihlerinde 10.30-21.00 saatleri arasında Uluslararası Fuar Merkezi’nde kitapseverlerle buluşuyor. Geçen yıl 664 bin 476 kitapseverin ziyaret ettiği Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’nda bu yıl yerli ve yabancı 270 yazar; 500’ün üzerinde söyleşi ve panelde okurlarıyla buluşacak. Yerli ve yabancı akademisyen, araştırmacı ve yazarların katılımıyla yapılacak Medeniyetler İttifakı Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak olan Kocaeli Kitap Fuarı, böylece 8. yılından itibaren Kocaeli ve Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası bir mahiyet kazanıyor.

FUARIN BU YILKİ TEMASI “ MEDENİYET MİRASI”
8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ana teması bu yıl  “Medeniyet Mirası” olarak belirlendi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçen Medeniyetler İttifakı’nın Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın katkılarıyla yapılan çalışmalar neticesinde fuarda “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. 

ALANINDA OTORİTE AKADEMİSYENLER KATILACAK
İki gün sürecek sempozyum kapsamında yurtiçi ve yurt dışından alanında otorite kabul edilen çok önemli yazar ve düşünürler konuk edilecek. Sempozyuma Prof. Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Richard Falk, Prof. Dr. Hilal Elver, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Hans Kochler, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. Salah Jarrar, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Prof. Dr. Ejder Okumuş, Prof. Dr. Mehmet İşpirli,  Prof.Dr.Nazif Gürdoğan, Yusuf Kaplan, Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, Doç. Dr. Tahir Büyükakın(Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) Ve Dr. Anas Al-Shaikh Ali katılacak. 

ORTAK GEÇMİŞ, ORTAK GELECEK
“Medeniyet Mirası; Ortak Geçmiş Ortak Gelecek” sloganıyla, 14 - 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda medeniyet kavramının görsel eserlerle zenginleştirilerek bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla 9 gün boyunca “Medeniyet Mirası” içerikli sergi açık kalacak. Küresel insanlık girişimi olarak adlandırılan Medeniyetler İttifakı’nı anlatan serginin ‘’Medeniyet Nehri’’ bölümünde 7 medeniyet havzasını gösteren 7 nehrin görüntüleri yer alacak. Kadim medeniyet eserlerinden seçmelerin yer aldığı bölümde ise dünya medeniyetlerinin 12 bin yıllık seyri kronolojik olarak anlatılacak. Göbeklitepe’den başlayarak Osmanlı’ya kadar dünya medeniyetlerinin göz alıcı örneklerinin Türkçe ve İngilizce sergilendiği bu bölümün yanı sıra ziyaretçiler ‘’Batı’ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli’’nin son üç bölümünü izleyebilecekler.

TÜRK DÜNYASINDAN GENİŞ KATILIM
Ayrıca fuarda Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB)’yle gerçekleştirecek projeyle, Türkî Cumhuriyetlerin ülke stantları yer alacak ve yayınlarını fuar süresince sergileyecekler. Başkanlığını iki yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun üstlendiği TDBB’nin organizasyon alanında KKTC, Bosna Hersek ve Kırgızistan’ın stantları yer alacak. Fuarda ayrıca Büyükşehir, Kocaeli  Kent Konseyi, KOTO, KOÜ, Gebze Teknik Üniversitesi, Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, DÖSİM, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile Kartepe, İzmit, Körfez, Çayırova ve Darıca belediyeleri stant açacak.