Kıdem tazminatında sorunlara çözüm için hazırlanan yeni sistem, çalışana kazandıracak. Bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda son şeklini alacak sistem ile her çalışanın kıdem tazminatı almasının yolu açılacak.İşten çıkartılan da istifa eden de işvereni iflas eden de, 1 gün çalışan da tazminatını alabilecek. Çalışanın tazminat birikimi her ay artacak. İşçi adına açılacak hesaptaki tazminat birikimi, her ay, hem işverenin yatıracağı ödenekle hem de yatırım araçlarından sağlanacak getiriyle büyüyecek.

BİRİKİMİ GÖRECEK

Halen kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeniyor. Bundan geri adım atılmayacak. İşverenin üzerindeki yükü azaltmak için, devletin de sisteme katkı vermesi üzerinde duruluyor. Yeni sistem ile işçi adına bir hesap açılacak. İşçinin maaşına göre her aya düşen tazminat ödeneği işveren tarafından düzenli olarak hesaba yatırılacak.

Hesaptaki para her ay yatırılan ödenekle artmaya devam ederken, ayrıca yatırım araçlarında da değerlendirilecek. Her çalışan portföy yöneticisi gibi düşünecek. Çalışanlar yatırım seçenekleri sunulacak. Kıdem birikimini çalışanlar tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek.

Eğer çalışan herhangi bir tercihte bulunmazsa birikiminin bir bölümü kamu borçlanma araçlarında da değerlendirilebilecek. Çalışan hesabını her ay kontrol edebilecek. Hem hesaptaki birikimini hem de getirilerini takip edebilecek.

EN ÇOK SIKINTI SANAYİ SEKTÖRÜNDE

İşten çıkartılanların yüzde 48.1'i kıdem tazminatını almada sorun yaşarken, yüzde 49.6'sı işverenler işten çıkarılma sebebini yanlış bildirdiği için mağdur oluyor. Her iki çalışandan biri, benzeri nedenlerle kendileri ve yakınlarının bu konuda sorunlar yaşadığını düşünüyor. Yüzde 49.1'i de işverenin kıdem ödememek için çalışanlarını belirli sürelerde girdi-çıktı yaptığına dikkat çekiyor. Kıdemde sektörler arasında en büyük sıkıntılar sanayi sektöründe yaşanıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin çalışma bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) masaya yatırılacak. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı teknik çalışmaya bu toplantıda son şekli verilecek. Hafta sonuna kadar taslağın tamamlanması beklenirken, sıra çalışmanın sosyal taraflarla paylaşılmasına gelecek.

Taslak, işçi-işveren sendikalarının da yer aldığı Üçlü Danışma Kurulu'na sunulacak. Taraflardan alınan görüşler dikkate alınarak yasa tasarısı hazırlığına başlanacak. Hazırlanan taslak Meclis'te sunulacak. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sosyal taraflarla yüzde 70 ortak paydada buluşmayı başarabilirsek önümüzdeki süreçte hükümet düzenlemeyi parlamentoya götürür" dedi.

İŞ DEĞİŞTİRMEK KOLAYLAŞACAK

Yeni sistemde işçinin kıdem tazminatını alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusunun ortadan kalkmasıyla, başka işlere geçiş de kolaylaşacak. İşyeri değiştirildiğinde, aynı kıdem tazminatı hesabı üzerinden devam edilecek. Hesaba, yeni işveren tazminat ödeneği yatırmaya başlayacak. Hesapta biriken paraya işçi belli bir süre dokunamayacak. Bazı hallerde erken çekme imkanı tanınacak. Emekli olurken tazminat hesabında biriken tutarın tamamı çekilecek.

 Sabah