Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘’Obezite ile Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi’’yle hayatlarında büyük bir yenilik yapan ev kadınları, sağlıklı yaşama adım atıyor. Seka Sporcu Eğitim Merkezi(SEKASEM)’nde hanımlar 12 hafta süresince haftada 3 gün, 45 dakika step, aerobik ve plates yapıyor.

 

İSTENMEYEN KİLOLARDAN KURTULUYORLAR

Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi’yle 20 ile 60 yaş arasındaki ev kadınları, sağlıklı yaşam için spor salonlarında ter dökerek obeziteden korunuyor. Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50’şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler step, aerobik, pilates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme, ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik derslerden oluşuyor.

SEKASEM’de uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştirilen eğitimler sayesinde, ev kadınları sağlıksız beslenme alışkanlıklarından ve istenmeyen kilolarından kurtuluyor.

 

BACAN: SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM

Spor yaparak sağlıklı yaşamaya başlayan ev kadınları, hastalıklarından kurtulduklarını ve sağlıklarına kavuştuklarını dile getirdi. Obezite ile Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi’ne katılan kadınlardan Selda Bacan, "Dizlerimde, belimde sorunlar vardı. Buraya gelerek hepsini aştım. Sağlığıma kavuştum. Metabolizma yaşım 62’den 57’ye düştü. Ben buradan çok memnunum ve devam etmek istiyorum. Yurt dışında 70-80 yaşında da spor yapanlar var. Ben de devam etmek istiyorum" dedi.

 

YAĞCI: PSİKOLOJİK SORUNLARIM BİTTİ

Spor ile rahatsızlıklarından kurtulduğunu belirten İlknur Yağcı ise " Projede, üçüncü yılım. Bütün psikolojik sorunlarım düzeldi. Bel fıtığım düzeldi. İlaçlara başlamıştım, hepsini bıraktım burada. Sosyalleşmek adına da çok süper. Arkadaşlık adına, spor adına süper. Tekrar bu projede yer almak istiyoruz ve bu projenin devamını istiyoruz" diye konuştu.

 

YILMAZ: 10 YAŞ GENÇLEŞTİM

60 yaşında olduğunu söyleyen Seher Yılmaz da, " Buranın faydasını çok gördüm. Ben tansiyon hastasıyım, psikoloji hastasıyım. Burası sayesinde ilaçlarımı bıraktım. Hiç ilaç kullanmıyorum. Çok iyi geldi. 10 sene gençleştim. O kadar iyi geldi bana. Bunun devamını istiyoruz " ifadelerini kullandı.

 

20-60 YAŞ ARASI EV KADINLARI

Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50’şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler step, aerobik, pilates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme, ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik derslerden oluşuyor. Eğitimler SEKASEM’de uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bayanlar her eğitim ayının sonunda vücut analiz cihazında kilo kontrolünden geçerek, mevcut beden değerlerini öğreniyor. Projeye, 20-60 yaş arası ev hanımları katılabiliyor.

 

BAŞVURU YAPANLARA SAĞLIK TARAMASI YAPILIYOR

Başvuru yapan kişilerin laboratuvar ölçümleri (kan yağları ölçümleri, hemogram, biyokimya vb), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ oranı analizi, bel, göğüs, kalça, sağ bacak ölçümleri), EKG ölçümleri yapılarak kapsamlı muayeneden geçiriliyor. Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabiliyor.

 

KADINLAR DAHA SAĞLIKSIZ

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Oğuz ve ekibi tarafından yapılan PURE(İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Sağlık Araştırması)’na göre; Kocaeli’nde 38-73 yaş arası kadınlarda 88 santim olması gereken bel çevresi genişliği 96,3 cm, erkeklerde ise 102 cm olması gereken bel çevresi 99,8 cm olarak ölçüldü. Bu duruma göre kadınlar sağlıksız yaşam koşullarına erişmişken, erkekler de riske doğru adım adım ilerliyor.