AKP'nin 2015 yılı programında, güvenlik hizmetlerinin artırılmasına yönelik bazı politikaların geliştirilmesi öngörülüyor. Toplumsal duzenin korunması, vatandasların kanunlarla guvence altına alınan hak ve ozgurluklerinin tesisi ve guclendirilmesi, butun kesimler icin guvenli bir is ve yatırım ortamının tam olarak yasama gecirilebilmesi icin guvenlik hizmetlerinin daha uygun ve etkin sekilde sunulması hedefleniyor.
Bu kapsamda, guvenlik birimlerine iliskin mevzuat iyilestirilecek ve organizasyon sorunları giderilecek. Hizmet sunumunda, kurumlar arasında daha etkin bir koordinasyon sağlanacak. Güvenlik hizmetleri alanındaki personel, nitelik ve nicelik bakımından iyilestirilecek, profesyonellesme artırılacak, personelin fiziki ve teknolojik donanımı gelistirilecek.
Vatandasların kamu duzeni ve guvenligine duyarlılıklarını artıracak uygulamalarla toplum destekli kolluk yaklasımı guclendirilecek. Onleyici ve koruyucu guvenlik hizmetlerine onem verilecek, bu cercevede hizmet sunumunda risk yonetimine gecilecek.
 
Yeni komisyon
Guvenlik birimlerine iliskin mevzuatın iyilestirilmesi ve organizasyon sorunlarının giderilmesi amacıyla Icisleri Bakanlıgı bunyesinde ilgili kurulusların katılımıyla komisyon kurulacak. Komisyon ilgili mevzuat taslaklarını hazırlayacak. Bununla ilgili Icisleri Bakanlıgının sorumluluğunda, Milli Guvenlik Kurulu Genel Sekreterligi, Kamu Duzeni ve Guvenligi Mustesarlıgı, MIT Mustesarlıgı, Emniyet Genel Mudurlugu, Jandarma Genel Komutanlıgı ve Sahil Guvenlik Komutanlıgı birlikte çalışacak.
 
Özel güvenlik için Avrupa standartları
Guvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından iyilestirilmesi kapsamında ise jandarma birimlerinde profesyonellesme oranı artırılacak. İçişleri Bakanlığının, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yürüteceği çalışmayla mevcut durumda jandarma birimlerinde yaklasık yuzde 35 olan profesyonellesme oranı, 2015 yılı sonuna kadar yüzde 40'a çıkarılacak. Bunun için de 12 bin uzman erbas alımı yapılacak. Personel temin faaliyetleri gelecek yıl da devam edecek.
Öte yandan, özel guvenlik hizmetlerinin kurumsallasması yonunde de duzenleme planlanıyor. Bununla birlikte bilgi sistemi olusturulacak. İçişleri Bakanlığınca yürütülecek çalışmalar kapsamında özel guvenlik sektorunun ihtiyaclarına uygun, Avrupa Birligi normlarıyla uyumlu mevzuat calısmaları yapılacak. Ayrıca, Ozel Guvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon Projesi faaliyete gecirilecek.