Apple'ın eski iPhone'ları yavaşlattıklarını kabul etmesinden sonra teknoloji devi, Kaliforniya'da yaşayan kullanıcılar Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas tarafından mahkemeye verildi.

Apple, çarşamba günü yaptığı açıklamada bataryaları eskiyen iPhone'ları optimal performansta çalıştırmak için özel bir algoritmayla yavaşlattıklarını itiraf etmişti. Açıklamada uygulamanın amacının beklenmedik kapanmaları engellemek olduğu belirtilmişti.

Apple'ın söz konusu uygulamaya başlamadan önce kendilerinin rızasını almadığını savunan iPhone 7 kullanıcıları Bogdanovich ve Speas, ekonomik zarara uğradıklarını ifade etti. Bogdanovich ve Speas, konunun ABD'de iPhone 8 altı tüm kullanıcıları ilgilendirdiğini söyledi.

Eski iPhone'lar neden yavaşlıyor?

iPhone kullanıcıları, yeni iPhone’larla birlikte gelen güncellemelerle eski telefonların yavaşladığından şikayet ediyordu. Reddit kullanıcıları da eski model iPhone’ların şarj kapasitesinin giderek düştüğünü belirtmişti. Son yapılan testlerle birlikte Apple’ın eski iPhone’ların hızını bilerek düşürdüğü ortaya çıktı.

iPhone işlemci hızını ölçmek için uygulamalar yapan Primate Labs adlı bir blog, iPhone 6 ve iPhone 7 modellerinin eskidikçe ve yeni modeller çıkmaya başladıkça daha yavaş bir performans gösterdiğine dair verileri yayınladı. 

Apple, eski iPhone’ların bilerek mi yavaşlatıldığına dair şikayetlere Reuters aracılığıyla açıklama yaptı. Açıklamadan şunlar dendi: “Apple, her zaman kullanıcı deneyimini ve cihazın kullanım ömrünü en üst seviyede tutmayı amaçlıyor. Lityum-iyon pillerin düşük sıcaklıklarda ve uzun yıllar kullanım sonrasında performansında düşüş oluyor ve aniden kapanıyordu. Geçen yıl iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone SE’lerin beklenmedik şekilde kapanmasının önüne geçmek için düzenlemeler yaptık. Şimdi bu güncellemeyi iOS 11.2 kullanan iPhone 7’lere de uyguladık ve gelecekte yine benzer uygulamalarımız olacak.”

Benchmark testleri yapan John Poole, telefonların güncellemelerden sonra cihazın pil durumuna göre performansını belirlediğine ve eski pillerin yetersiz kalmasından dolayı ani kapanma sorunu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Poole, yeni iOS’larla birlikte telefonların yavaşlamasına çözüm olarak telefonu değil pili değiştirmeyi önerdi. Bu gibi durumlarda pil değişimi talebi Apple’ın garanti kapsamına girmiyor ve Apple, garanti kapsamına girmeyen telefonların pil değişimini yaklaşık 300 TL gibi bir ücrete yapıyor.