Helin’in katili Mustafa Yetgin, olayda kullandığı silahı özel olarak seçip, bayiye olaydan 3-4 gün önce sipariş etmiş.  Ancak silahın satışında skandal bir durum var. Çünkü bayi ruhsatsız teslim etmemesi gerekirken, parayı alıp silahı teslim etmiş. Kanunlarda bu durumun karşılığı 2 bin lira idari para cezası...

Tüfeği satan av bayiinin ifadesine göre Mustafa Yetgin, Tuzla’da av bayiine giderek tüfeğin modelini içeren detayları vererek av bayiinden satın almak istedi. Ancak av bayii silahın stoklarında olmadığını söyleyince Mustafa Yetkin de silahın gelmesini bekleyebileceğini söyledi. Bunun üzerine av bayii Mustafa Yetgin’in istediği model silahı internetten sipariş etti.  Daha sonra da Mustafa Yetgin’e sattı.

Ruhsatsız satmış

 İlgili kanuna göre av tüfeği ancak gerekli ruhsat işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye satılabiliyor. Ancak Mustafa Yetgin bu işlemleri tamamlamadan silahı almış. Bu nedenle av bayii hakkında da ilgili mevzuata aykırı hareket etmesi sebebiyle soruşturma başlatılmış durumda. Ancak bu soruşturma adli bir soruşturma değil; satıcının ilgili mevzuata aykırı hareket etmesinden kaynaklanan idari bir soruşturma... 

Cezası 2 bin lira

İlgili kanun ve yönetmeliklere göre 'Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi'  illerde valiler, ilçelerde kaymakamlarca veriliyor. Ruhsat almak isteyenler;   T.C. Kimlik Numarası,     sabıka kaydı,  (silah taşımasına engel halinin bulunup bulunmadığını gösteren)  sağlık raporu ve iki adet fotoğrafla müracaat ediyor.  Bu silahları satın almak isteyenler  ancak bu müracaatın olumlu neticelenmesi durumda kendilerine verilecek 'yivsiz tüfek satın alma belgesi' ile bu silahları satın alabiliyor. Bu şekilde satın alınan av tüfeklerin de en geç bir ay içerisinde belgenin alındığı makama müracaatla cins, marka, çap ve seri numarasının kaydettirilmesi zorunlu...  Ruhsatname üzerine tüfeklerin kaydedilmesi işlemi esnasında tüfeklerin görülerek tespitinin yapılması da ilgili yönetmelikteki şartlardan... Ancak bu şartlara uymayan yani müşterinin silah satın alma izin belgesini görmeden silahı satanlar 2 bin lira idari para cezasıyla cezalandırılıyor...

‘Bana bir şey söylemedi’  

 Mustafa Yetgin’i arabasıyla olay yerine getiren arkadaşı H.C ise ifadesinde ‘ Önemli bir randevusu olduğunu söyleyerek kendisini istasyona götürmemi istedi. Ne yapacağını bilmiyordum. Sadece istediği yere bıraktım’ dedi.

KATİLİN İLK SÖZÜ BU OLDU!

Pendik'te, tartıştığı lise öğrencisi kızı silahla  öldürdüğü, 2 kişiyi de yaraladığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mustafa Y,  çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
Güzelyalı Tren İstasyonu yakınlarında lise öğrencisi 17 yaşındaki  Helin Palandöken'i silahla vurarak öldürdüğü, istasyonda bekleyen iki kişiyi  yaraladığı belirtilen ve girdiği Pendik Ticaret Meslek Lisesi'nde yakalanan  Mustafa Y'nin (21), Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlandı.
Mustafa Y, Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildi. Zanlı savcılıktaki  işlemlerinin ardından "kasten öldürme" suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi  hakimliğe gönderildi. Mustafa Y'nin savcılıkta ifade vermediği öğrenildi.
Nöbetçi Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Mustafa Y'nin  tutuklanmasına karar verdi.
Şüpheli Mustafa Y'nin hakimlik sorgusunda, "Olayın hala şoku  altındayım. Neyi nasıl anlatmam gerektiğini bilemediğim için şu ana kadar ifade  veremedim. Helin Palandöken ve o esnada yanında bulunan kişilere av tüfeğiyle  ateş ettiğimi kabul ediyorum. Bu av tüfeğini internetten satın almıştım. Ateş  ettikten sonra da olay yerinden kaçtım. Sonrasında ne olduğunu ve ne yaptığımı  hatırlayamıyorum. Kafam çok karışık. Şu an söylediklerimden fazla bir şey anlatabilecek durumda değilim." dediği öğrenildi.

MİLLİYET