AREDA Araştırma tarafından Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında yapılan ‘Gündem Araştırmaları’ bu ay “Yerli Otomobil Çalışması Bilinirlik ve Beklenti Araştırması” başlığında gerçekleştirildi.

Türkiye de en çok araç sayısının bulunduğu 10 Büyükşehirde en az bir otomobili bulunan 1233 kişi ile gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 92’si “Yerli Otomobil Üretimine destek veriyorum” dedi.

 

YERLİ OTOMOBİL ÇALIŞMASI GEREKLİYDİ
“Yerli Otomobil üretimi yapılması gerekli bir çalışma mıydı?” sorusuna yüzde 91,9’ u evet cevabını verirken, yüzde 4,7’si hayır, yüzde 3,4‘i kısmen şeklinde cevap verdi.
 

GÜVEN ÜST NOKTADA
Anketteki en belirgin nokta ise yapılacak otomobile olan güven. “Yerli Otomobil üretimi başladığında tereddüt etmeden satın alır mısınız? “ sorusuna katılanların yüzde 75’i ‘evet alırım’ cevabını verirken, yüzde 25 ‘i ise hayır almam yanıtını verdi. ‘Almam’ demesindeki neden olarak ta ‘Arabayı test etmem, görmem, incelemem lazım’ gibi nedenleri gösterdi.


YABANCI YERİNE YERLİ OTOMOBİL TERCİHİ %92,5
10 Büyükşehir ( İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir, Adana, Antalya, Samsun ve Gaziantep)  illerinde toplam 1233 kişiye “ Yerli Otomobil üretildiğinde yerli otomobil mi? Yabancı otomobil mi tercih edersiniz? Sorusuna katılanların yüzde 92,5 ‘i yerli otomobil tercih ederim cevabını verirken, yüzde 3.4 ‘ü yabancı otomobil tercih ederim, yüzde 4,1 ‘i ise fikrim yok yanıtını verdi.

 

10 BÜYÜKŞEHİRDE 1233 KİŞİYLE

AREDA Araştırma tarafından Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında yapılan Gündem Araştırmalarına bu ay bir yenisi daha eklendi. Araştırma, kantitatif araştırma tekniklerinden “CATI” kullanılarak uygulanmıştır. Araştırma Türkiye genelinde 10 Büyükşehirde toplam 1233 denek ile görüşme yapılarak tamamlanmıştır. Saha çalışması 7-15 Ocak 2016 tarihleri aralığında tamamlanmıştır. Çalışma kapsamında, farklı sosyo-ekonomik ve sosyo- demografik gruba mensup kişilerden yaş, cinsiyet, eğitim, lokasyon kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş denekler ile görüşme yapılmıştır. Yapılan bu araştırmada 0,95 güven aralığı içinde hata payı +/- %2,0’dır.