Konak Hastanesi Gebze’de yer alan Uyku Laboratuvarı’na başvuran hastalar,Polisomnografi adı verilen uyku tetkiki ile uyku apne sendromu konusunda çözümlere ulaşıyor.

Konak Hastanesi Gebze uyku problemi olan hastaları için Polisomografi tetkiki ile fark yaratıyor. Polisomografi tetkiki ile gece boyunca hastanın beyin dalgaları, göz hareketleri, solunum faaliyetleri, kandaki oksijen düzeyi ve kas aktivitesinin ölçülmesiyle yapılıyor. 


Gece boyunca eş zamanlı Elektroensefalografi (EEG), Elektrookulografi (EOG), Çene YüzeyelElektromiyografi (EMG), Bacak YüzeyelElektromiyografi (EMG), vücut pozisyonu, ağız ve burun hava akımı, burun hava basıncı, göğüs ve karın hareketleri, oksijen satürasyonu, solunum sesleri ve Elektrokardiyografi (EKG) kayıtlanıyor. Kayıtlar hekim tarafından analiz edilerek tedavi planlanıyor.


Uyku apne sendromunun tedavisinde ise maske yoluyla uygulanan basınçlı hava (CPAP, BPAP) tedavisi uygulanırken solunum yollarında anatomik darlığı olan bazı hastalar için ise cerrahi tedavi uygulanabiliyor. 
Uyku, vücudumuzun yenilenmesini sağlayan ve yaşamımızın üçte birini kaplayan aktif bir dönemdir
Konak Hastanesi Gebze Nöroloji Uzmanı Dr. Ülkü Büyükburgazkonuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Uyku bozuklukları, uykuya dalmada ya da uykuyu sürdürmede güçlük veya gün içinde uykulu hissetmeye yol açarak zihinsel ve fiziksel sağlığımızın bozulmasına sebep olur.

 
Horlama, uykuda solunum durması, gün içinde artan uykulu olma durumu, uykuya dalma ya da uykuyu sürdürmede güçlükler, uyku sırasında ortaya çıkan hareket bozuklukları, uyku sırasında şaşkın bakma, uykuda konuşma ve uykuda yürüme önemli uyku bozukluklarının habercisi olabilir. 


Uyku Apnesendromu, uyku sırasında horlama ve solunum duraklaması (apne) ile seyreden bir hastalıktır. Yaş artınca görülme sıklığı da artar. Erişkin döneminde erkeklerde %4, kadınlarda %2 oranında gözlenir. Solunum yolunda darlık yaratan nedenler, obezite, alkol ve bazı ilaçların kullanımı uyku apne sendromunun sebepleri arasındadır. 


Uyku apne sendromu uyku bölünmesi ve kandaki oksijen seviyesinde azalmaya neden olur, metabolizmayı, cinsel işlevleri bozar, insülin direnci ve gece terlemesine neden olabilir.  Hipertansiyon, kalpte ritm bozuklukları, kalp yetmezliği,  inme, pulmoner hipertansiyon ve obezite gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca gün içi uyuklamalara, dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğuna neden olarak ciddi iş kazalarına ve trafik kazalarına sebep olabilir. Uykusuzluk baş ağrısı, depresyon ve davranış bozukluklarına da sebep olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açar. “