Zengin bir tarihsel birikime, sanayi ve tarım üretimi ile güçlü bir ekonomik yapıya sahip olan Gebze, yeşili ve mükemmel doğasıyla, İstanbul’a yakınlığı ile, ayrıca Marmara denizi ve karadeniz arasında bulunması ile, ziyaretçilerine farklı bir gün yaşatacak kentler arasında yer almaktadır.

Gebze geziniz sırasında görmenizi önerdiğimiz yerler şöyle:

Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi: Mısır Valisi Mustafa Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılmıştır. Gebze'ye hakim bir tepede yer alan caminin külliyesi medrese, han, hamam, kervansaray, şadırvan, kütüphane, tekke ve türbeden oluşmaktadır.

Sultan Orhan Camii: Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biri olan cami 1331 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı'nın ilk sultanlarından Orhan Bey tarafından yaptırılan cami Gebze'nin en önemli tarihi yapılarından biridir.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi: 1884 yılında Türk müzeciliğinin kurucusu sayılan ressam Osman Hamdi Bey'in yaptırdığı yalı Eskihisar'da yer almaktadır. Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi günümüzde yalı müze olarak ziyarete açıktır.

Eskihisar Kalesi: Bizans döneminde kıyı şeridini korumak ve savunmak amacıyla yaptırılan Eskihisar Kalesi günümüzde halen orijinal haliyle ayaktadır.

Anibal'ın Mezarı: Gebze'nin güneydoğusunda yer alan anıt mezar Kartacalı komutan Anibal'a aittir. 24 ton ağırlığındaki taş lahit, mermer kitabeler ve bir adet masktan oluşan anıt mezar Gebze'de görülmesi gereken yerlerdendir.

Çoban Mustafa Paşa Hamamı: 1523 yılında inşa edilen hamam Gebze'nin en büyük hamamıdır. Halk arasında Çifte Hamam ya da Çarşı Hamamı olarak da bilinen hamamın kadınlara ve erkeklere ait iki bölümü vardır. Günümüzde hamam halen kullanılmaktadır.

Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Kaya Tırmanışı

1. Derece Doğal Sit Alanı olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’a 1 saat uzaklıkta, Gebze’de Tavşanlı Köyü’ne bağlı bir kanyon. İstanbul’a bu kadar yakın olmasıyla hem trekkinciler hem kaya tırmanışcıları hem de doğaseverler için günübirlik İstanbul kaçamakları arasında. Bizce burasının olayı kesinlikle kaya tırmanışı. Zaten Ballıkayalar, Türkiye’de bir spor olarak kaya tırmanışının başladığı yer olmakla beraber Türkiye’nin en popüler kaya tırmanışı noktalarından. İster trekking için ister tırmanış için olsun buraya çeşitli firmaların günübirlik paket turları var. Üstelik bu spor hakkında herhangi bir geçmişinizin olması gerekmiyor. Her zorluk seviyesinde rotalar var. Tabi eğer turlardan bağımsız gelecekseniz de kaya tırmanışı için önceden tüm ayarlamaları kendiniz yapmanız gerekiyor. 

Star Tv'de yayınlanan ve yapımcılığını TIMS&B'ın üstlendiği senaryosunu Ethem Özışık'ın yazdığı, yönetmenliğini Yağız Alp Akaydın'ın yaptığı Söz dizisi bazı bölümlerini Gebze'de çekiyor. Söz dizisinin 11. bölümünün başlangıç sahnesi Gebze Ballı Kayalar Tabiat Parkı'nda çekildi. 

Gebze'ye ''Macera ve Aksiyon Parkı'' 

Gebze'nin denizle buluştuğu en müstesna yer olan Eskihisar’da tarihi kalenin yanı başında Osman Hamdi Bey Müze Evi, Körfez geçiş köprüsünün net olarak görüldüğü eşsiz güzellikteki manzarasıyla bölgemizi bir turizm markası haline getirecek olan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in en prestijli projelerinin başında gelen ve çalışmaların hız kesmeden sürdüğü Eskihisar Macera ve Aksiyon Parkı çalışmaların tüm hızla devam ettiğini 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi. 

Gebze Nasıl Gidilir

Gebze, konum olarak çok önemli şehirlerarası bağlantı yollarının üzerinde yer almaktadır. Bu sayde Gebze'ye ulaşımda pek çok alternatif vardır. İstanbul'a 45 km, İzmit'e ise 49 km uzaklıkta yer alan Gebze'ye ulaşmak için TEM Otoyolunu veya E-5 Karayolunu tercih edebilirsiniz. Dilerseniz demiryolunu kullanabilir, Kocaeli'den geçen Anadolu trenlerini kullanabilirsiniz.