Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılında temellerini atacağını duyurduğu Darıca, Gebze ve OSB'ler metrosu, İstanbul'a yakın yerlerde konut sahibi olmak isteyenler için dikkat çekici bir gelişme oldu. Söz konusu metro hayata geçirildiğinde, İstanbul ile ulaşımı da daha hızlı ve kolay hale getirecek. Amaç, İstanbul metrosunun Gebze'de inşa edilecek metro hatlarıyla bütünleştirilmesi. İki büyükşehrin belediyeleri arasında bu konuda uzlaşma sağlanması halinde ise, iki metropol bu projeler sayesinde birbirine daha da yakınlaşmış olacak.
Gebze'de konut piyasasını canlandıran bir diğer gelişme ise, İstanbul ve İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saatte indirecek olan Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan ve faaliyete geçen Osmangazi Köprüsü olmuştu.
Sanayi yatırımlarıyla da öne çıkan Kocaeli'nin Gebze ilçesi konut fiyatlarıyla da benzer bir yükselişi yakalamış durumda.

Gebze'de satılık konut fiyatları
İstanbul'a yakın ve gayrimenkul değeri yükselen bölgeler arasında yerini alan Gebze'de satılık ve kiralık konut fiyatları Zingat.com verilerine göre mercek altına alındığında, ortaya çıkan rakamlar ve tablo şu şekilde kendini gösteriyor:
Zingat.com verilerine göre Gebze'de bugün satılık konut piyasasında son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 1.13 artış göstermiş durumda. Son bir yılda Gebze'nin bağlı olduğu Kocaeli şehri genelinde ise satılık konut fiyatları artışı yüzde 1.17 olarak gerçekleşti.
Kocaeli şehrinde ortalama konut metrekare fiyatları 1.864 TL iken, Gebze ilçesinde ise ortalama konut metrekare fiyatları 2 bin 146 TL seviyesinde bulunuyor.
Buna göre, 2017 yılı emlak endeksi ve bölge raporunda Gebze ilçesinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 160 bin 952 TL ile 268 bin 300 TL arasında oldu.


Konut amortisman süresi Gebze'de 22, Kocaeli'de 20 yıl
Gebze'de kiralık konut fiyatları incelendiğinde ise, son bir yılda kiralık konut fiyatları artışı yüzde 9'a ulaştığı gözlemleniyor. Gebze'de ortalama 100 metrekarelik bir konutun kira değeri ise 614 TL ile 1.023 TL aralığında.
Bugün Kocaeli'de satın alınan bir konutun kiraya verilmesi durumunda yatırımın geri dönüş süresi olarak belirtilen amortisman süresi 20 yıl. Gebze'de ise satın alınan bir konutun kendini amorti etme süresi 22 yıl sürüyor.