Atık yağların toplanması için mahalle muhtarlıkları, okul ve camilere 60 litrelik bidonlar konulduğu aktarılan açıklamada, "Atık yağların 5 litreye ulaşması halinde Edirne Belediyesi ile anlaşmalı olan firmalar, evlerden ve iş yerlerinden atık yağları toplayarak, geri dönüşüme kazandırıyor." denildi.

Çevreye atılan 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğine dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi: 

"Atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplayarak, oksijen transferini önler. Bu durum su altındaki canlı varlıklarını yok eder. Lavaboya dökülen atık yağlar, kanalizasyon sistemlerinin yüzde 40 oranında tıkanmasına sebep olmaktadır. Konutlarda toplanmış olan 5 litre ve üzerindeki kullanılmış bitkisel atık yağlar için vatandaşların Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile irtibata geçmeleri halinde, lisanslı firmalar vatandaşların adreslerine yönlendiriliyor.

Edirne'deki lokanta, otel, ciğerci gibi işyerlerinden toplanan bitkisel atık yağlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği lisanslı firmalara teslim etmektedirler. Toplanan bitkisel kaynaklı atık yağlar Kocaeli Gebze'de bulunan geri dönüşüm tesislerinde yüzde 70'i biodizel ve yüzde 30'u elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.

Bu yılın ocak ayından, aralık ayına kadar Edirne merkez ilçe sınırları içerisinden işyerleri ve konutlardan 188 bin 290 kilo bitkisel atık yağ çevre ve insan sağlığına zarar vermeden geri dönüşüme gönderilmiştir."