Sağlık Bakanlığı Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında Kartepe Pirelli Anadolu Lisesi’nde bir konferans gerçekleştirildi. VM Medical Park Diyetisyenlerinden Sena Şen’in konuşmacı konuk olduğu konferansta, “Zihin açıcı beslenme formülü” konusuna değinildi. Konferansa Okul Müdürü Ahmet Güzeldal, Müdür Yardımcısı Halil Erol, Beden Eğitimi Öğretmeni Serkan Kılıç ve 9’uncu sınıf öğrencileri katıldı. 

İlk olarak beslenme ve zeka gelişimini konu alan Dyt. Sena Şen, “İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, beyninin gelişimiyle yakından ilişkilidir. Duyum ve bilinç merkezini oluşturan beyin, insanları hayvanlardan ayıran en önemli organdır. Bu bakımdan insan beyni hayvanlarda görülmeyen bilinç, konuşma, sevinç ve üzüntü gibi olayların da bir merkezidir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişkili yetenekleri ve kişiliğinde beyin gelişimi küçük yaşlarda gelişir” dedi.

KAHVALTI ZEKAYI GELİŞTİRİR

Dyt. Sena Şen, “Bilişsel gelişim ile yetersiz beslenme ve özellikle bazı besin ögelerinin (iyot, demir, çinko, B vitaminleri, çoklu doymamış yağ asitleri) yetersiz alımı ilişkili olmakla beraber düşük doğum ağırlığı ve sonraki dönemde de kahvaltı alışkanlığı önemli rol oynamaktadır. Birçok araştırmaya göre okul çağındaki çocuklarda kahvaltı ile öğrenme arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. Geceleri uzun süre aç kalan vücudun özellikle sabahları uygun şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bir araştırmaya göre sabah kahvaltısı yapan çocuk ile yapmayan çocuk arasında davranış farkı olduğu görülmüştür. Erken saatlerde okula giden öğrenciler kahvaltı yapmadıklarında derslere gösterdikleri ilgi azalmakta ve bu durum okul başarılarına etki etmektedir” dedi.